Nieuws
Met PARCUM willen we religieus erfgoed ontsluiten en bewaren. Maar bovenal willen we inspireren en informeren. We delen dan ook geregeld nieuws over lopende projecten in het museum en inzichten van onze experten.
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Filter artikels
Vraag van de week: Terug aan de slag met inventariseren?
De inventarisatietrajecten met vrijwilligers werden door de coronacrisis overal stilgelegd. Deze adviesnota helpt je bij het veilig heropstarten van de werking!
Vraag van de week: Mag ik de kerkstoelen met ontsmettings-alcohol reinigen?
Liturgische vieringen mogen weer doorgaan. Het is daarbij belangrijk om de besmetting van bezoekers tegen te gaan. Door oppervlaktes zo maar met ontsmettingsproduct te reinigen, kan je onherroepelijke schade toebrengen aan je interieur of objecten.
Religieus erfgoed in quarantaine - deel 4
Orgels, luidklokken, beiaarden, ... komen steeds meer onder druk te staan. Zo verliezen veel klokken hun religieuze functie. Maar tijdens de lockdown werd hun waarde en functie herontdekt.
Religieus erfgoed in quarantaine - deel 3
De coronacrisis bracht heel wat maatschappelijke noden met zich mee. Meerdere kerkbesturen sprongen dan ook de in bres. En stelden hun kerk ter beschikking.
Religieus erfgoed in quarantaine - deel 2
Mei is dé Mariamaand. Maar hoe breng je haar een veilig bezoek? En wat met de talrijke processies die in de lente en de zomer uittrekken? Immaterieel erfgoed en flexibiliteit gaan gelukkig hand in hand.
Religieus erfgoed in quarantaine - Deel 1
Heel wat vaste rituele moeten anders ingevuld worden. Hoe beleven moslims de Ramadan? En wat als je geen kaarsje kan branden in de kapel om de hoek?
Stagiaire Freya over haar ervaring
Stagiaire Freya blikt terug op haar ervaring bij PARCUM. Ze viel 'met haar gat in de boter'. PARCUM saai? Dat vond ze alles behalve!
Vraag van de week: Sinds wanneer zijn er Mariagrotten in België?
In 1858 verscheen de Maagd Maria in het Franse Lourdes. Kort daarna ontstonden de eerste kopieën van Lourdes- of Mariagrotten. De oudste grot van België staat in West-Vlaanderen.
Tien tips om je kerk veilig te sluiten
Tijdens dit coronatijdperk verkiezen heel wat kerkbesturen om de kerk volledig gesloten te houden tot we weer meer mogen buiten komen. Wij geven je tien tips om de kerk veilig af te sluiten.
Vraag van de week: Mag ik zomaar aanpassingen doen aan de liturgische ruimte?
Tentoonstellingspanelen, de kerk in twee delen, een iconostase plaatsen, ... Wanneer je een nieuwe invulling voor het kerkgebouw zoekt, wordt je soms geconfronteerd met aanpassingen aan de liturgische ruimte. Maar mag je zomaar dingen veranderen?
Hoe beleef jij religie in quarantaine?
Een kaarsje branden, een wandeling naar het kapelletje in de buurt ... Hoe beleef jij religie in deze quarantainetijd? Laat het ons weten!
Stel je kandidaat voor het projectbureau 'Herbestemming Kerken'
Gemeenten en kerkbesturen kunnen vanaf 15 januari tot 21 april 2020 opnieuw een aanvraag indienen voor het onderzoek naar de haalbaarheid voor de volledige herbestemming of de nevenbestemming van de parochiekerk.