Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Oproep kandidaten UNESCO-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed

25 januari 2021
Geschreven door Julie Aerts

In 2022 mag Vlaanderen, namens België, een kandidaat voordragen voor de UNESCO-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed. Het departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) lanceert hiervoor een open oproep. Beoefenaars of vertegenwoordigers van een immaterieel-erfgoedelement of borgingspraktijk in Vlaanderen kunnen zich kandidaat stellen.

Om de twee jaar kan een lidstaat een kandidatuur indienen. Voor België betekent dit dat elke regio om de acht jaar aan de beurt komt. Een uniek gebeuren dus! Komend jaar mag de Vlaamse Gemeenschap voor een van de volgende UNESCO-lijsten een kandidaat aandragen:

  • Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid
  • Register van programma’s, projecten en activiteiten, die het best de doelstellingen en principes van de UNESCO-Conventie uit 2003 weerspiegelen
P1060868

Voor wie?

De oproep is bedoeld voor beoefenaars of vertegenwoordigers van een immaterieel-erfgoedelement of borgingspraktijk in Vlaanderen.

Daarnaast hanteert CJM strenge criteria. Voor opname op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid is het een vereiste dat het element al is opgenomen in de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ook zullen er hoge kwalititeitsnormen nagestreefd worden.

De oproep beoogt geen kandidaturen voor multinationale UNESCO-erkenningen (waarbij meerdere landen samen een aanvraag indienen). Daarvoor zal in de loop van 2021 een aparte procedure worden uitgewerkt

Hoe indienen?

Op de website van het departement Cultuur, Jeugd en Media vind je een aanvraagformulier en documenten die je kunnen ondersteunen. De kandidaatstelling moet uiterlijk op 15 maart 2021 ingediend zijn.

Hulp nodig?

CJM raadt sterk aan om professionele hulp in te schakelen bij het opstellen van een dossier. Heb je een dossier rond religieus immaterieel erfgoed? Dan kan PARCUM je helpen. In het verleden ondersteunden we reeds organisaties en gemeenschappen bij het opstellen van zulke dossiers. Samen met jou bekijken we op welke manier je de aanvraag het beste aanpakt.

Een volledige lijst van professionele erfgoedorganisaties vind je hier.

Andere interessante blogartikels