Oproep kandidaten UNESCO-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed
In 2022 mag Vlaanderen, namens België, een kandidaat voordragen voor de UNESCO-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed. Het departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) lanceert hiervoor een open oproep. Beoefenaars of vertegenwoordigers van een immaterieel-erfgoedelement of borgingspraktijk in Vlaanderen kunnen zich kandidaat stellen.
Om de twee jaar kan een lidstaat een kandidatuur indienen. Voor België betekent dit dat elke regio om de acht jaar aan de beurt komt. Een uniek gebeuren dus! Komend jaar mag de Vlaamse Gemeenschap voor een van de volgende UNESCO-lijsten een kandidaat aandragen:
- Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid
- Register van programma’s, projecten en activiteiten, die het best de doelstellingen en principes van de UNESCO-Conventie uit 2003 weerspiegelen
Voor wie?
De oproep is bedoeld voor beoefenaars of vertegenwoordigers van een immaterieel-erfgoedelement of borgingspraktijk in Vlaanderen.
Daarnaast hanteert CJM strenge criteria. Voor opname op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid is het een vereiste dat het element al is opgenomen in de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ook zullen er hoge kwalititeitsnormen nagestreefd worden.
De oproep beoogt geen kandidaturen voor multinationale UNESCO-erkenningen (waarbij meerdere landen samen een aanvraag indienen). Daarvoor zal in de loop van 2021 een aparte procedure worden uitgewerkt
Hoe indienen?
Op de website van het departement Cultuur, Jeugd en Media vind je een aanvraagformulier en documenten die je kunnen ondersteunen. De kandidaatstelling moet uiterlijk op 15 maart 2021 ingediend zijn.
Hulp nodig?
CJM raadt sterk aan om professionele hulp in te schakelen bij het opstellen van een dossier. Heb je een dossier rond religieus immaterieel erfgoed? Dan kan PARCUM je helpen. In het verleden ondersteunden we reeds organisaties en gemeenschappen bij het opstellen van zulke dossiers. Samen met jou bekijken we op welke manier je de aanvraag het beste aanpakt.
Een volledige lijst van professionele erfgoedorganisaties vind je hier.
Andere interessante blogartikels
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.