Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Poster 'Brandveiligheid in gebouwen van de eredienst' online

16 december 2020
Geschreven door Judith Delbaere

Kan je brand in de gebouwen van de eredienst vermijden? Die vraag lag op de lippen van heel wat erfgoedbeheerders na de brand in de Notre-Dame kathedraal van Parijs. Deze brand deed veel mensen realiseren dat er nog nood is aan meer bewustwording en preventie. Eind 2019 publiceerde de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland daarom een brandposter die kerkbesturen ondersteunt bij brandpreventie, eerste hulp en nazorg bij een brand.

Op initiatief van Monumentenwacht Vlaanderen, FARO en PARCUM werd een Vlaamse versie van de poster gemaakt. Deze poster is bedoeld voor eigenaars en beheerders van gebouwen van alle erediensten. Met vijf concrete stappen, tips en voorbeelden helpt deze poster jou het gebouw brandveiliger te maken. De poster is bovendien niet enkel bedoeld voor de kerkengebouwen, maar ook voor bijvoorbeeld synagogen en moskeeën.

DSC 0240

Eerste hulp bij veiligheid en calamiteiten

Zonder al te grote investeringen de veiligheid in je kerkgebouw verbeteren: het kan! Met enkele preventieve tips en een risicoanalyse kom je al een heel eind. Bij PARCUM helpen we je graag bij een integrale aanpak van veiligheidszorg in je gebouw.

De erfgoedcellen en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoedorganisaties (IOED’s) hebben reeds een gedrukt exemplaar ontvangen. De abonnees van Monumentenwacht, de kerkfabrieken en de gemeenschappen van de erkende erediensten in Vlaanderen krijgen in januari eveneens een exemplaar toegestuurd.

Wil je alvast zelf aan de slag? Download de brandposter gratis.

Andere interessante blogartikels