Poster 'Brandveiligheid in gebouwen van de eredienst' online
Kan je brand in de gebouwen van de eredienst vermijden? Die vraag lag op de lippen van heel wat erfgoedbeheerders na de brand in de Notre-Dame kathedraal van Parijs. Deze brand deed veel mensen realiseren dat er nog nood is aan meer bewustwording en preventie. Eind 2019 publiceerde de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland daarom een brandposter die kerkbesturen ondersteunt bij brandpreventie, eerste hulp en nazorg bij een brand.
Op initiatief van Monumentenwacht Vlaanderen, FARO en PARCUM werd een Vlaamse versie van de poster gemaakt. Deze poster is bedoeld voor eigenaars en beheerders van gebouwen van alle erediensten. Met vijf concrete stappen, tips en voorbeelden helpt deze poster jou het gebouw brandveiliger te maken. De poster is bovendien niet enkel bedoeld voor de kerkengebouwen, maar ook voor bijvoorbeeld synagogen en moskeeën.
Eerste hulp bij veiligheid en calamiteiten
Zonder al te grote investeringen de veiligheid in je kerkgebouw verbeteren: het kan! Met enkele preventieve tips en een risicoanalyse kom je al een heel eind. Bij PARCUM helpen we je graag bij een integrale aanpak van veiligheidszorg in je gebouw.
De erfgoedcellen en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoedorganisaties (IOED’s) hebben reeds een gedrukt exemplaar ontvangen. De abonnees van Monumentenwacht, de kerkfabrieken en de gemeenschappen van de erkende erediensten in Vlaanderen krijgen in januari eveneens een exemplaar toegestuurd.
Wil je alvast zelf aan de slag? Download de brandposter gratis.
Andere interessante blogartikels
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.