DSC 0240

Veiligheid en calamiteiten

Een kerkgebouw moet een veilige plek zijn. Zowel voor de mensen die er komen, als voor het kostbaar erfgoed dat er bewaard wordt. Wij zetten je op weg om van je kerk die veilige omgeving te maken, dat kan met eenvoudige maatregelen of met een doorgedreven veiligheidsplan.

Naar een veilig kerkgebouw

Bij een goed veiligheidsbeleid komt heel wat kijken. Toch kan je zonder grote investeringen de veiligheid verbeteren. Een veilig kerkgebouw hoeft dus niet duur te zijn. Verrassend eenvoudige acties kunnen een groot verschil maken. Zo kan je heel wat preventieve maatregelen nemen om brand, diefstal of waterschade in je kerk te voorkomen.

Het is een goed idee om een risicoanalyse van jouw gebouw uit te voeren. Aan de hand van onze checklist veiligheid breng je de specifieke veiligheidsrisico's in kaart in en rond je gebouw. Zo kan je gerichte acties ondernemen die direct resultaat leveren en de veiligheid ten goede komen.

Wil je de veiligheidszorg in je kerkgebouw integraal aanpakken? Dan stel je een calamiteitenplan op. In zo'n plan komt alle veiligheidszorg samen. Je legt vast wat er moet gebeuren bij noodsituaties. Wie is verantwoordelijk en welke procedures moet je volgen? Een veiligheidsplan wordt gemaakt op maat van je gebouw of organisatie. Wil je hiermee van start gaan? Dan kan je onze inhoudstafel als basis nemen. Uiteraard kan je ook bij ons terecht om je hierin te begeleiden!

Preventie

Wij sommen voor je op welke eenvoudige maatregelen je kan nemen voor de preventie van brand, diefstal of waterschade.

Risicoanalyse

Ga na wat de risico's zijn in en rond jouw kerkgebouw. Een risicoanalyse is de basis voor een goede veiligheidszorg. Je kan hiervoor gebruik maken van onze checklist.

Calamiteitenplan

In een calamiteitenplan komt alle veiligheidszorg samen. Wij kunnen je begeleiden bij het opstellen van zo'n plan of je kan vertrekken van ons voorstel voor inhoudstafel.

Uit de kerk gestolen

Kwam er een dief langs in de kerk? Dan is het belangrijk om hiervan altijd aangifte te doen bij de lokale politie.

Je kan de diefstal ook aan ons melden. Wij maken het gestolen erfgoed zichtbaar en bezorgen de informatie aan de federale politie. Zo kan het gestolen goed sneller teruggevonden worden én wordt het minder aantrekkelijk voor de (illegale) kunstmarkt.

DSC 0263

Meer weten?

Heb je vragen over veiligheidszorg in jouw kerkgebouw? Onze collega Judith helpt je graag verder!

Judith Delbaere

Judith Delbaere

Adviseur religieus erfgoed