
Databank herbestemming kerken
Ontdek talloze voorbeelden van herbestemming, nevenbestemming, gedeeld gebruik of valorisatie van religieuze gebouwen. Laat je inspireren!
Muziekles, bib en liturgie in de Sint-Corneliuskerk
De Sint-Corneliuskerk te Aalbeke kreeg in anderhalf jaar tijd een culturele en buurtversterkende nevenbestemming. De buurtbibliotheek, muzieklokalen van het Conservatorium, een centrale foyer én een kleinere liturgische ruimte voor 80 personen vinden samen hun onderdak in het kerkgebouw.

Champing: Bed en Bar Tolomeus Kaaskerke
Kamperen in de kerk? Het kan voor het eerst in België in het West-Vlaamse Kaaskerke (Diksmuide). Daar werd de Sint-Bartholomeuskerk tijdelijk omgetoverd tot een gezellige kampeerplek waar je met een groep van 12 personen kan slapen, eten, spelen én films kijken.

Sint-Jan-Baptistkerk: sporten in de zijbeuk
Turnen in de kerk? Het kan sinds 2022 in de Sint-Jan-Baptistkerk van Dranouter (Heuvelland). Daar werd de rechterzijbeuk heringericht als sportruimte voor de nabijgelegen gemeentelijke basisschool. Wanneer er geen turnlessen zijn, kan de kerk nog steeds gebruikt worden voor vieringen en overige activiteiten.

HannaH Acteum
De Sint-Annakerk in Roosbeek (Boutersem) werd omgevormd tot een activiteitencentrum en museum voor lokaal religieus erfgoed. Op deze wijze blijf de voormalige kerk een ontmoetingsplaats waar de lokale gemeenschap kan samenkomen en haar religieus erfgoed kan bewonderen.

't Vincentje
De Sint-Lambertuskerk te Broekom is omgetoverd tot verdeelpunt voor voedselpakketten en winkel van tweedehandskledij. Op die manier krijgt de voormalige kerk een maatschappelijke functie waarbij kansarmen uit de omgeving worden ondersteund in hun basisbehoeften.

Depotkerk in Bommershoven
De Sint-Alfonskerk van Bommershoven laat haar religieuze functie los en krijgt een nieuwe invulling als depotkerk waar roerend religieus erfgoed en archeologische collecties uit Borgloon onderdak vinden.
De Sint-Jozefskerk
Van kerk tot architectenbureau én serene ontmoetingsplek voor de lokale gemeenschap.
Een voorbeeld van het samengaan van private en publieke functies in een voormalige naoorlogse parochiekerk.
Tuin van Padua
Voormalige school- en kerksite wordt duurzaam, sociaal en toegankelijk cohousingsproject voor 17 gezinnen. De vroegere Sint-Antonius van Paduakerk doet dienst als gemeenschappelijke ruimte waar de gezinnen koken, eten, vergaderen, werken, feesten en spelen.

Klimzaal Maniak Padoue
Driebeukige kerk in neogotische stijl vindt een tweede leven als klimzaal. Maniak Padoue nodigt expliciet buurtbewoners uit om te komen klimmen.

Bremtkapel
Meer dan een eeuw geleden vroeg de lokale gemeenschap om een eigen gebedshuis. Nu staat de Bremtkapel opnieuw ter beschikking van de buurt en de inwoners, ditmaal als polyvalente ontmoetingsplek.

CrossFit Posterus
De leegstaande Heilige Rozenkranskerk is sinds 2016 door sporters in gebruik genomen. Het interieur is zo min mogelijk aangetast.

Vrijetijdshuis de Moer
Deze modernistische kerk werd met minimale aanpassingen omgevormd tot een vrijetijdshuis voor alle inwoners.