Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Tsougkrisma, Eieren tikken met Pasen binnen de Grieks-Orthodoxe gemeenschap

22 april 2024

Op 6 december 2023 organiseerde IN ΣKIPPERΣTREET een Ankerpunt over immaterieel cultureel erfgoed in samenwerking met haar partners. De aanwezigen brainstormden over welke erfgoedpraktijken door de Grieken in Antwerpen en België in het algemeen nog levend worden gehouden. Dat zijn er nog heel wat en niet zelden verbonden aan het religieuze en spirituele. Uit de lange lijst van erfgoedpraktijken die toen aan bod kwamen, pikte de groep er eentje uit, namelijk het eieren tikken met Pasen of 'tsougkrisma'. Het gebruik vindt plaats onmiddellijk na de Paasmis waarbij personen elkaars paasei tikken. Wiens ei heel blijft heeft een jaar lang geluk.

Op 31 maart 2024 vierden de rooms-katholieke gelovigen Pasen. De Grieks-Orthodoxe gemeenschap viert Pasen echter pas op 5 mei 2024. Naar aanleiding van het katholiek paasfeest registreerde IN ΣKIPPERΣTREET de traditie van tsougkrisma op het Platform immaterieel cultureel erfgoed. PARCUM werkte voor dit registratieproject samen met IN ΣKIPPERΣTREET, Erfgoedlab Antwerpen en KADOC.

Tsougrisma 800x762

Wat geeft zin?

Deze registratie past binnen de campagne 'Wat geeft zin? Praktijken, tradities en gewoonten die jij beleeft in het kader van jouw levensbeschouwing'. Werkplaats immaterieel erfgoed, PARCUM en KADOC-KU Leuven slaan dit jaar de handen in elkaar om de diversiteit aan immaterieel erfgoed gelinkt aan religie en levensbeschouwing zichtbaar te maken. Om de verzameling met cultureel diverse praktijken aan te vullen, doen we een beroep op iedereen die een bepaalde traditie, kennis en vaardigheid gelinkt aan zijn/haar levensbeschouwing in stand houdt.

Andere interessante blogartikels