
Het Domeinnetwerk immaterieel erfgoed in een notendop
Immaterieel erfgoed?
Immaterieel erfgoed zijn praktijken, kennis en gebruiken die mensen generaties lang koesteren en doorgeven. Je vindt ze overal. In feesten en rituelen, dans en muziek, eetculturen, circus of carnaval. Het gaat om processies, ommegangen en vaardigheden van vakmensen. Immaterieel erfgoed is van hier en ginder, van de stad en het platteland, van jong en oud.
Het weerspiegelt de levendige diversiteit van mensen, culturele praktijken en tradities in onze samenleving vandaag. Naarmate tijden veranderen, verandert dit levende erfgoed mee.
Borgen betekent het immaterieel erfgoed een duurzame toekomst (helpen) geven. Het is erfgoedzorg die via verschillende acties mogelijk is: door een praktijk te documenteren, archiefzorg, onderzoek, communicatie,... Maar borgen betekent vooral doorgeven en vaardigheden en kennis aan nieuwe mensen aanleren. Bij deze acties staat het initiatief of de betrokkenheid van de erfgoedgemeenschap voorop. (Werkplaats immaterieel erfgoed)
Het Domeinnetwerk
Het Domeinnetwerk immaterieel erfgoed is een thematisch georiënteerd netwerk van organisaties die een actieve taak opnemen in immaterieel-erfgoedwerking in Vlaanderen en Brussel, met het oog op onderlinge uitwisseling, afstemming, samenwerking en versterking. Binnen de verschillende samenwerkingen rond borgen neemt het ‘Domeinnetwerk immaterieel erfgoed’ een actieve rol op. Doorheen alle themadomeinen waar immaterieel erfgoed leeft, staat in dit netwerk uitwisseling, afstemming, samenwerking en versterking rond het borgen met praktijkbeoefenaars centraal. Anno 2025 bestaat dit netwerk uit:
- Werkplaats immaterieel erfgoed (de organisatie voor immaterieel erfgoed en de trekker van het netwerk)
- FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed)
- Erfgoeddienstverleners met focus op een thema of een domein (zie foto), waaronder ook PARCUM

Waarvoor kan je bij PARCUM terecht?
- Schriftelijk en telefonisch eerstelijnsadvies
- Eén-op-één begeleiding bij registraties op immaterieelerfgoed.be
- Trajecten of vormingen rond religieuze erfgoedzorg op maat
- Begeleiding op maat bij het opstellen van dossiers voor bv. de Inventaris Vlaanderen of Unesco lijsten
Meer weten?
Heb je vragen over immaterieel religieus erfgoed? Contacteer dan onze collega's Julie Aerts en Luna Fabré.

Julie Aerts
Andere interessante blogartikels

PARCUM was aanwezig op het inspiratiefestival voor Open Monumentendag 2025
PARCUM zet ook dit jaar zijn schouders onder een deelprogramma van Open Monumentendag. Op 14 september staat onder de noemer ‘In stijl!’ alles in het teken van architecturaal erfgoed. Daarbij wordt ook op een aantal heel specifieke types erfgoed gefocust, waaronder kerken. Collega Lotte was aanwezig op het inspiratiefestival.

Beluister 'Heilige Boontjes', een podcast over religieus erfgoed
Van pensenworpen tot lichtjesstoeten. Erfgoed leeft, dat hoeven we jou niet te vertellen. In zes afleveringen gaat podcastmaker Lukas De Cock op zoek naar de sporen die zes heiligen hebben nagelaten.
Minister Gennez voegt 'Op handen gedragen' toe aan Register van Inspirerende Voorbeelden
Vers van de pers! De Vlaamse minister van Cultuur, Caroline Gennez, voegt vijf nieuwe praktijken toe aan het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het Borgen van Immaterieel Erfgoed, waaronder ook 'Op handen gedragen'.