Nieuws
Met PARCUM willen we religieus erfgoed ontsluiten en bewaren. Maar bovenal willen we inspireren en informeren. We delen dan ook geregeld nieuws over lopende projecten in het museum en inzichten van onze experten.
Filter artikels
Expo 'Als de bliksem' verlengd
Door het grote succes van ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’ wordt de expo tot en met 29 augustus verlengd.
Pelgrimstafel in Sint-Julianusgasthuis erkend als immaterieel erfgoed
Na een begeleidingstraject door PARCUM en Histories vzw is de Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Vlaamse minister van cultuur plaatste de Pelgrimstafel op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap
Beoefen je één of ander vakmanschap of wil je het graag leren? De Vlaamse overheid voorziet een beurs voor het doorgeven van vakmanschap. Stel je kandidaat voor 15 september.
PARCUM helpt Paardenprocessie bij erkenning als immaterieel erfgoed
De organisatoren van de Paardenprocessie zullen een aanvraag indienen tot opname op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het erfgoedzorgtraject is opgestart onder begeleiding van PARCUM, in samenwerking met CAG en Histories.
"Door cultuur verbinden wat ooit door vuur was gescheiden" - rechtzetting
In het laatste nummer van ons magazine slopen helaas enkele fouten in het artikel over de Vredesbeiaard. Hier zetten we dit recht.
PARCUM en KADOC-KU LEUVEN samen in de bres voor religieus erfgoed
PARCUM en KADOC-KU Leuven zijn al jaren voortrekkers in het religieus erfgoedlandschap. Om de samenwerking tussen de twee organisaties te verstevigen, ondertekenden PARCUM en KADOC dit voorjaar een samenwerkingsovereenkomst.
Gestolen schilderij na 25 jaar terug terecht
1996, de paters norbertijnen van de Abdij van Park worden slachtoffer van een kunstroof. Vandaag, 25 jaar later, is één van de twee gestolen schilderijen terug terecht. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. En welke lessen kunnen we hieruit leren?
Sint-Dimpnavereniging voorgedragen als kandidaat voor UNESCO
De minister van Cultuur schuift de Geelse Sint-Dimpnavereniging en Gezinsverpleging naar voor als kandidaat voor UNESCO-register.
Schoonheid en mysterie: gregoriaans in het Antifonarium Tsgrooten
Het Antifonarium Tsgrooten werd in 1522 vervaardigd in opdracht van Antonius Tsgrooten, abt van Tongerlo. Pieter Mannaerts van de Alamire Foundation laat zijn licht schijnen op dit uitzonderlijk stukje erfgoed.
Catharinabeeld zoekt eigenaar
De kleinzoon van een Duitse advocaat nam recent contact met ons op. Zijn grootvader, die in de jaren '40 en '50 in België en Nederland actief was, verkreeg een beeld van de heilige Catharina. Hij zou dit beeld graag restitueren. Raakte jouw kerk of kapel rond WOII zo'n beeld kwijt?
Vrijwilligers gezocht voor nieuwe expo
Voor het museum zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Als publieksbegeleider ben jij het eerste aanspreekpunt in het museum. Kom jij ons team versterken?
Oproep subsidies voor innovatieve processies
De Vlaamse Regering geeft dit jaar subsidies aan organisatoren van evenementen die inzetten op innovatie om de corona-uitdagingen het hoofd te bieden. Binnen deze subsidietoekenning is er ook plaats voorzien voor stoeten en processies.