Ontdek zeven Vlaamse Meesters op hun plek in en rond Leuven
Op 19 juni lanceerden we in Leuven de toeristische route ‘Meesters in Verbeelding’. Zeven religieus erfgoedsites in en rond Leuven stellen vanaf nu hun deuren open in het kader van ‘Vlaamse Meesters op hun Plek’, een initiatief van Toerisme Vlaanderen in samenwerking met Openbaar Kunstbezit Vlaanderen.
‘Meesters in Verbeelding’ verenigt kerken, abdijen en begijnhoven in het midden van de stad of juist in pittoreske landelijke dorpjes. Samen met de plekhouders wil PARCUM de verborgen en vergeten religieus erfgoedpareltjes bekender maken bij het brede publiek. De bezoekers staan er oog in oog met Vlaamse Meesters zoals Dieric Bouts, Cornelis Floris II de Vriendt, Pieter Jozef Verhaghen en Jan Christian Hansche.
“Met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ brengen we de grandeur van onze Vlaamse meesters tot leven, vaak net daar op die plekken waar ze ooit ontstonden,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Deze unieke plekken in het eeuwenoude Leuven vormen geen losse eilandjes, maar zijn ingenieus verbonden in een fascinerende 'Meestertocht' door tijd, ruimte en kunst. Stap binnen in een wereld van verwondering met onze route 'Meesters in verbeelding', en laat je meevoeren door de diepgaande kracht en schoonheid van religieuze kunst.”
Op elk van de sites wordt één kunstwerk uitgelicht. In de luisterverhalen gaat de verteller in gesprek met betekenisvolle personages voor de plek en het erfgoedobject. Wat is de betekenis van het werk? Waarom is het speciaal voor deze plek gemaakt? En wie was de opdrachtgever en welke kunstenaar heeft het vervaardigd? Zowel volwassenen als jongeren kunnen zich laten meeslepen door de zinnenprikkelende vertelstijl die de verhalen letterlijk tot leven wekt.
De zeven plekken kan je ontdekken via de website van 'Vlaamse Meesters op hun plek'. Daar vind je alle informatie over de plekken en de openingsuren.
De zeven plekken
- Sint-Pieterskerk: o.a. Het Laatste Avondmaal (1464-1468) – Dieric Bouts
- Abdij van Park: Stucwerkplafonds (17de eeuw) – Jan Christian Hansche
- Sint-Catharinakerk: Sacramentstoren (1557) – toegeschreven aan Cornelis Floris II de Vriendt
- Sint-Amanduskerk: Schilderijen ‘Heilige Donatus’ en ‘Heilige Barbara’ (1785) – Pieter Jozef Verhaghen
- Sint-Jan-de-Doperkerk: Muurschildering ‘Parabel van de vijf wijze en vijf dwaze maagden’ (15de eeuw) – toegeschreven aan het atelier van Dieric Bouts
- Sint-Kwintenskerk: Het Laatste Avondmaal (1521) – Jan Willems
- Sint-Geertruikerk: Koorbanken (ca. 1540) – Mathieu de Waeyer
Andere interessante blogartikels
Vacature: assistent-curator hedendaagse kunst
Museum PARCUM en KADOC-KU Leuven zijn op zoek naar een assistent-curator hedendaagse kunst voor een gezamenlijk project rond trance en extase (april 2025 – oktober 2025).
Tsougkrisma, Eieren tikken met Pasen binnen de Grieks-Orthodoxe gemeenschap
De Grieks-Orthodoxe gemeenschap viert Pasen pas op 5 mei 2024. Naar aanleiding van het katholiek paasfeest registreerde IN ΣKIPPERΣTREET de traditie van tsougkrisma op het Platform immaterieel cultureel erfgoed. Lees meer over dit bijzondere gebruik.
Wivina 2.0 opgenomen in Register van Inspirerende Voorbeelden
De Vlaamse minister van Cultuur voegde op 13 februari 2024 zeven nieuwe praktijken toe aan het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Ook Wivina 2.0 kreeg hierop een plaatsje. Deze eeuwenoude traditie werd nieuw leven ingeblazen met de hulp van PARCUM.