Nieuws
Met PARCUM willen we religieus erfgoed ontsluiten en bewaren. Maar bovenal willen we inspireren en informeren. We delen dan ook geregeld nieuws over lopende projecten in het museum en inzichten van onze experten.
Vlaanderen: Rijk aan zingevingsrituelen en -tradities
Onder de noemer ‘Wat geeft zin? Praktijken, tradities en gewoonten die jij beleeft in het kader van jouw levensbeschouwing’, sloegen Werkplaats immaterieel erfgoed, PARCUM en KADOC-KU Leuven het voorbije jaar de handen in elkaar om de diversiteit aan immaterieel erfgoed gelinkt aan religie en levensbeschouwing zichtbaar te maken.
Filter artikels
Vacature: vrijwilligers databankcontrole kapellen
Wij zoeken kapellenliefhebbers! Solliciteren kan tot en met 15 februari.
Vacature: medewerker erfgoedontsluiting (voltijds - 1 jaar)
Voor een toekomstig project zoeken wij een medewerker die erfgoedparels in de kijker weet te zetten.
Exclusief kunstenaarsboek 'Fragile' beschikbaar!
Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Fragile' door Patrick Van Caeckenbergh kwam het gelijknamige kunstenaarsboek tot stand. Momenteel tijdelijk tegen verlaagde prijs verkrijgbaar!
PARCUM waardeert de kerkencollecties in Boutersem
De kerken binnen parochie Heilige Maria Boutersem doorlopen een waarderings- en herbestemmingstraject. PARCUM zorgt uiteraard voor de nodige opvolging en ondersteuning van zulke trajecten.
Bidden zonder ophouden. Het getijdengebed als immaterieel erfgoed
Verschillende abdijgemeenschappen en zélfs lekengroepen komen op vaste tijdstippen samen om gezamenlijk te bidden. Een eeuwenoude praktijk die PARCUM door middel van registratie helpt doorgeven aan volgende generaties.
Testinventarisatie kapelletjes van start gegaan
Eén van de doelstellingen binnen 'Kapelletjes in Vlaanderen' is de inventarisatie van alle kapellen in Vlaanderen mogelijk maken. Achter de schermen zijn we met de partners gestart met een testinventarisatie.
Een pop-up evenement in de kerk van Oudenaken
De Sint-Pieter-in-Bandenkerk in Oudenaken krijgt een nieuwe invulling. De gemeente, de kerkfabriek en enkele lokale verenigingen tekenden hiervoor in op het project ‘Het eeuwige leven voor je landelijke kerk’, om na te gaan welke bestemming het meest geschikt is.
Opstart kennisnetwerk religieus textiel
Om specifieke noden en uitdagingen aangaande religieus textiel te kunnen beantwoorden, richt PARCUM een nieuw kennisnetwerk op.
Terugblik: ontmoetingsdag Sint-Antoniusvieringen
Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Deze partners troffen elkaar om een laatste keer het erkenningsdossier te bespreken, maar evengoed om elkaar te inspireren.
Open Monumentendag 2022: onze tips
Welke religieus erfgoedsites openen dit jaar (uitzonderlijk) de deuren? Ontdek alvast onze 5 tips voor een geslaagde Open Monumentendag.
Wat vind jij van ons museum?
Meer dan 60 musea in Vlaanderen nemen deel aan het publieksonderzoek Museum22. Ook wij willen weten wat jij van ons museum vindt.
PARCUM geaccrediteerd door UNESCO voor immaterieel erfgoed
PARCUM is officieel aangesteld als een geaccrediteerde NGO. Dat betekent dat PARCUM gevraagd kan worden door UNESCO om advies te verlenen én dat PARCUM deel uitmaakt van een internationaal netwerk met NGO’s van over heel de wereld inzake immaterieel cultureel erfgoed.