PARCUM geaccrediteerd door UNESCO voor immaterieel erfgoed
Samen met de andere domeinpartners stond PARCUM mee aan de wieg van het immaterieel erfgoedwerk in Vlaanderen. PARCUM is ondertussen al enkele jaren actief op het vlak van advies en begeleiding bij het borgen van immaterieel erfgoed of levende tradities en praktijken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan processies, heiligenverering of kloosterambachten, maar ook aan Iftarmaaltijden of de viering van de Bar Mitswa.
In 2022 werd PARCUM officieel aangesteld door UNESCO als geaccrediteerde NGO. Dat betekent dat PARCUM gevraagd kan worden door UNESCO om advies te verlenen én dat PARCUM deel uitmaakt van een internationaal netwerk met NGO’s van over heel de wereld. Op die manier kan de immaterieel erfgoedexpertise internationaal gedeeld en gevoed wordt. Een ideaal netwerk dus om via kruisbestuiving en wederzijdse inspiratie het immaterieel religieus erfgoed in Vlaanderen verder te ondersteunen en te versterken.
- Je vindt PARCUM bijgevolg terug op de website van het ICH NGO Forum, het platform voor Intangible Cultural Heritage and Civil Society - het netwerk van NGO's geaccrediteerd door UNESCO.
Projecten rond religieus immaterieel erfgoed
Meer weten?
Heb je vragen over immaterieel religieus erfgoed? Contacteer dan onze collega Julie Aerts.
Andere interessante blogartikels
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.