Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

PARCUM geaccrediteerd door UNESCO voor immaterieel erfgoed

10 augustus 2022

Samen met de andere domeinpartners stond PARCUM mee aan de wieg van het immaterieel erfgoedwerk in Vlaanderen. PARCUM is ondertussen al enkele jaren actief op het vlak van advies en begeleiding bij het borgen van immaterieel erfgoed of levende tradities en praktijken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan processies, heiligenverering of kloosterambachten, maar ook aan Iftarmaaltijden of de viering van de Bar Mitswa.

In 2022 werd PARCUM officieel aangesteld door UNESCO als geaccrediteerde NGO. Dat betekent dat PARCUM gevraagd kan worden door UNESCO om advies te verlenen én dat PARCUM deel uitmaakt van een internationaal netwerk met NGO’s van over heel de wereld. Op die manier kan de immaterieel erfgoedexpertise internationaal gedeeld en gevoed wordt. Een ideaal netwerk dus om via kruisbestuiving en wederzijdse inspiratie het immaterieel religieus erfgoed in Vlaanderen verder te ondersteunen en te versterken.

  • Je vindt PARCUM bijgevolg terug op de website van het ICH NGO Forum, het platform voor Intangible Cultural Heritage and Civil Society - het netwerk van NGO's geaccrediteerd door UNESCO.

Meer weten?

Heb je vragen over immaterieel religieus erfgoed? Contacteer dan onze collega Julie Aerts.

Julie Aerts

Julie Aerts

Adviseur religieus erfgoed

Andere interessante blogartikels