DSC 6288

Op handen gedragen

Lopend project

Met 'Op handen gedragen' ondersteunen en adviseren we processiecomités en geven we de processiecultuur in Vlaanderen alle kansen voor de toekomst.

Een toekomst voor processies in Vlaanderen

Sinds 2013 slaan we de handen in elkaar met KADOC-KU Leuven en HISTORIES (voorheen LECA) om de processiecomités te adviseren en ondersteunen. Het project 'Op handen gedragen' zet in op lokaal processie-erfgoed. We organiseren netwerkdagen en inspiratiemomenten om ervaringen uit te wisselen en kennis te versterken.

16 9 COVER O H Mario Debaene RGB

Een brochure boordevol inspiratie

Samen met de partners stelden we een inspiratiebrochure samen waarin je tal van praktijkvoorbeelden kan terugvinden. Van educatieve pakketten voor kinderen, over het inventariseren van processiekledij tot het ontsluiten van een archief: hier vind je praktisch advies over hoe je met je processie-erfgoed aan de slag kan.

Naar een inventaris van Vlaamse processies

Het inventariseren van alle bestaande en verdwenen processies is een basisvoorwaarde voor een efficiënte en gerichte zorg voor processie-erfgoed. Via een brede online bevraging brachten we voor het eerst alle processies in Vlaanderen in kaart. Bestaande gegevens werden aangevuld, geactualiseerd en verfijnd. Intussen zijn 380 processies in Vlaanderen en Brussel gepubliceerd in de ODIS-databank.

Meer weten?

Bij onze collega Julie Aerts kan je terecht met alle vragen over 'Op handen gedragen'.

Julie Aerts

Julie Aerts

Adviseur religieus erfgoed