
Webinar 'Processies en omgeving. Een dans tussen traditie en landschap'
Met 'Op handen gedragen' ondersteunen en adviseren PARCUM, KADOC-KU Leuven en Histories al tien jaar processiecomités en geven we de processiecultuur in Vlaanderen alle kansen voor de toekomst. Op 25 oktober vindt een online ontmoeting plaats. Iedereen die processies en hun erfgoed op handen draagt is van harte welkom!
Processies zijn onlosmakelijk verbonden met de buitenruimte. Processies trekken door de straten, langs pleinen en veldwegen. De processie evolueert mee met de ruimtelijk context waarin ze zich beweegt. Maar even goed dragen de landschappen sporen van deze optochten: patronen worden uitgezet, parcours uitgestippeld, markeringen aangebracht, grenzen getrokken, … Al te vaak wordt de wisselwerking tussen processies en hun omgeving onvoldoende (h)erkend. Een beter begrip van de landschappelijke inbedding van processies biedt nochtans kansen om duurzaam toekomst te geven aan de processiecultuur. Kortom, stilstaan bij de ruimtelijke context van een processie laat toe om de horizon te verruimen en nieuwe paden in te slaan.

Het webinar ‘Processies en omgeving. Een dans tussen traditie en landschap’ verkent de veelzijdige relatie tussen processies en hun ruimtelijke context via enkele inspirerende toelichtingen en ruimte voor interactie.
Programma
- 20u00: Welkom
- 20u10: Keynote – Achter-, voor- of ondergrond: de rol van het landschap in processies en ommegangen - Prof. dr. Anne-Françoise Morel (KU Leuven)
- 20u30: Hoe versterken we de relatie tussen landschap, mensen en processies nu? - Iris Steen en Ulrike Jacobs (Regionale Landschappen)
- 21u00: Vragenronde
- 21u10: Het platform ‘Kapelletjes in Vlaanderen’: de relatie tussen processies en klein religieus erfgoed participatief in kaart brengen - Bert Verheyden (PARCUM) en Joris Colla (KADOC-KU Leuven)
- 21u30: Vragenronde
- 21u40: Conclusies
- 21u45: Einde
Praktisch
- Deelnemen aan het webinar is gratis. We vragen wel om je vooraf aan te melden via dit inschrijvingsformulier tegen uiterlijk op 22 oktober. Je ontvangt enkele dagen voor het webinar een Zoom-link.
- Meer informatie? Contacteer ons via info@histories.be of 015 80 06 30.
Andere aankomende evenementen
Basiscursus inventariseren
Deze cursus biedt een dagvullend programma met tal van praktische tips om in je kerk van start gaan met het opstellen van een erfgoedinventaris.

Erfgoedzorg in de Onze-Lieve-Vrouwekerk: een geslaagde aanpak!
De Onze-Lieve-Vrouwekerk te Dendermonde onderging een grondige inspectie door Monumentenwacht, wat resulteerde in een ambitieus stappenplan voor erfgoedzorg. Op deze studiedag nemen we je doorheen dit traject en ga je naar huis met tal van tips rond behoud en beheer.

Basiscursus kerkenbeleidsplan
Een kerkenbeleidsplan opstellen of updaten en uitvoeren, hoe begin je er aan? Wat is wettelijk verplicht na de decreetwijzigingen in 2022? In deze online cursus krijg je alle basisbegrippen mee om deze uitdaging optimaal en met kennis van zaken aan te pakken.