
Projecten
Religieus erfgoed tot zijn recht laten komen. Daar streven we bij PARCUM naar. Daarom willen we iedereen die een vraag heeft rond dit erfgoed ondersteunen. Doorheen de jaren mochten we al heel wat beheerders en betrokkenen begeleiden in het beheren en behouden van hun erfgoed. Hieronder vind je alvast onze meest recente projecten terug.

Kapelletjes in Vlaanderen
Kapelletjes herbergen bijzondere beelden, of zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Om dat diverse erfgoed op eenzelfde manier te inventariseren ontwikkelt PARCUM met verschillende partners instrumenten. Via aanvullende acties zetten we dit erfgoed extra in de kijker.

Focus Vakmanschap: Ora et labora
PARCUM en Bokrijk Vakmanschap&Erfgoed willen de rijkdom van het vakmanschap in kaart brengen en borgen voor de toekomst. Daarom belicht het project ‘Ora et labora’ dit immaterieel erfgoed dat in een klooster- of abdijomgeving wordt beoefend. ‘Ora et labora’ maakt deel uit van het ruimere project ‘Focus Vakmanschap’.

Sint-Antoniusvieringen
Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.

De Tuin van Heden
Toerisme Vlaanderen onderzoekt met het project ‘De Tuin van Heden’ en in cocreatie met vele partners, waaronder PARCUM, een nieuwe toekomst en toeristisch ontsluiten van de Sint-Godelieveabdij en het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen in Brugge.

Erkenning Paardenprocessie als immaterieel erfgoed
De organisatoren van de Paardenprocessie willen opgenomen worden op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. PARCUM helpt hen bij deze aanvraag.

Geef om erfgoed
'Geef om erfgoed' is een crowdfundingplatform voor kleinschalige erfgoedprojecten. Maak jouw erfgoeddroom waar met de steun van het brede publiek!

MEMOR
Bij archeologische opgravingen komen vaak menselijke resten naar boven. Maar het ontbreekt momenteel aan een ethisch handelingskader. MEMOR brengt alle informatie in kaart, om zo te komen tot een éénduidige manier om ethisch met deze resten om te gaan.
Het eeuwige leven voor je landelijke kerk
In samenwerking met provincie Vlaams-Brabant begeleiden we tien landelijke kerken om een pop-up herbestemming te realiseren.
Pelgrimstafel
Het Sint-Julianusgasthuis contacteerde PARCUM om een traject op te starten rond de Pelgrimstafel. Het werd uiteindelijk een traject van integrale zorg voor het erfgoed.

Hemelsbreed
Met 'Hemelsbreed' brengen we divers religieus erfgoed van verschillende erediensten in kaart. En zetten we concrete actielijnen uit voor erfgoedzorg.
Wivina 2.0
Processies vinden niet altijd voldoende deelnemers. Hoe breng je mensen terug samen? In Dilbeek werd de Wivinaprocessie omgevormd tot een belevingsnamiddag. Met actuele thema's en tijd voor bezinning.
Netwerk Mariagrotten Vlaanderen en Brussel
Samen met lokale erfgoedpartners startte PARCUM het netwerk 'Mariagrotten Vlaanderen en Brussel' op. Met dit netwerk stimuleren we onderzoek en lokale initiatieven. Zo houden we dit erfgoed levend.