Projecten
Religieus erfgoed tot zijn recht laten komen. Daar streven we bij PARCUM naar. Daarom willen we iedereen die een vraag heeft rond dit erfgoed ondersteunen. Doorheen de jaren mochten we al heel wat beheerders en betrokkenen begeleiden in het beheren en behouden van hun erfgoed. Hieronder vind je alvast onze meest recente projecten terug.
Campagne: Wat geeft zin?
Onder de noemer ‘Wat geeft zin? Praktijken, tradities en gewoonten die jij beleeft in het kader van jouw levensbeschouwing’, slaan Werkplaats immaterieel erfgoed, PARCUM en KADOC-KU Leuven de handen in elkaar om de diversiteit aan immaterieel erfgoed gelinkt aan religie en levensbeschouwing zichtbaar te maken.
Begijnhof Brugge: de ziel van de plek
De stad Brugge gaat het Begijnhof grondig opknappen en zo inrichten dat de ziel van deze plek zo goed mogelijk bewaard blijft. Maar wat is nu precies het unieke en authentieke karakter van deze plek?
Kapelletjes in Vlaanderen
Kapelletjes herbergen bijzondere beelden, of zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Om dat diverse erfgoed op eenzelfde manier te inventariseren ontwikkelt PARCUM met verschillende partners instrumenten. Via aanvullende acties zetten we dit erfgoed extra in de kijker.
Sint-Antoniusvieringen
Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.
Erkenning Paardenprocessie als immaterieel erfgoed
De organisatoren van de Paardenprocessie willen opgenomen worden op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. PARCUM helpt hen bij deze aanvraag.
Geef om erfgoed
'Geef om erfgoed' is een crowdfundingplatform voor kleinschalige erfgoedprojecten. Maak jouw erfgoeddroom waar met de steun van het brede publiek!
Pelgrimstafel
Het Sint-Julianusgasthuis contacteerde PARCUM om een traject op te starten rond de Pelgrimstafel. Het werd uiteindelijk een traject van integrale zorg voor het erfgoed.
Netwerk Mariagrotten Vlaanderen en Brussel
Samen met lokale erfgoedpartners startte PARCUM het netwerk 'Mariagrotten Vlaanderen en Brussel' op. Met dit netwerk stimuleren we onderzoek en lokale initiatieven. Zo houden we dit erfgoed levend.
Op handen gedragen
'Op handen gedragen' geeft de processiecultuur in Vlaanderen alle kansen voor de toekomst. We brengen organisaties samen om elkaar te inspireren.
Leve de kerststal
De Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden wilde zuurstof geven aan de boeiende kerststallencultuur. Ze kwamen daarvoor bij PARCUM terecht. Dit was het startpunt van een boeiend traject.