Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Geef om erfgoed

Lopend project

'Geef om erfgoed' is een crowdfundingplatform voor kleinschalige erfgoedprojecten.

Projecten
6
Opgehaald
€ 103.980
Participanten
1.287

Het ‘Geef om erfgoed’-platform wil kleinschalige erfgoedprojecten in Vlaanderen en Brussel mee helpen realiseren. De steun van het brede publiek is hierbij onontbeerlijk.

Met het platform geven we erfgoedprojecten volgens het crowdfunding-principe een financieel duwtje in de rug. Het beoogde bedrag voor je erfgoedproject bepaal je zelf vooraf. Je doel bereiken doe je door heel wat mensen warm te maken om een kleine duit in het zakje te doen. In ruil voor een hun bijdrage ontvangen investeerders een leuke beloning of reward.

Een crowdfundingcompagne beoogt niet alleen financiering. Donateurs tijdens en na je campagne actief betrekken bij je erfgoedproject komt ook het draagvlak en de zichtbaarheid van je project ten goede.

Thumbnail Growfunding illustratie sebe

Van Abdij van Park tot educatief programma

Al heel wat erfgoedbeheerders vinden de weg naar het platform. De diversiteit van de projecten toont mooi waar het platform voor wil staan. Niet enkel grote restauratieprojecten verdienen financiële steun, ook kleine lokale projecten hebben een grote kans op slagen!

Een van de eerste erfgoedprojecten op het platform was de Abdij van Park, een prachtige erfgoedsite in Leuven. Het museum PARCUM droomde ervan om zo veel mogelijk bezoekers de verborgen schatten van de abdij te laten ontdekken. Een ander project focuste op de Vlaamse scheepsbouwpionier Cyriel de Smet. De realisatie van een boek en een reeks tentoonstellingen werden via het platform gerealiseerd. Het project van de Heemkring Oostkamp zocht dan weer financiële steun om een verloren gewaand portret van Valentin Henneman aan te kopen en te restaureren.

Er zitten nog tal van andere projecten in de pijplijn die momenteel klaargestoomd worden door het samenwerkingsverband om gelanceerd te worden: van een educatief programma rondom lokale geschiedenis voor kinderen tot de realisatie van een kortfilm.

Alle projecten vind je terug op de www.growfunding.be.

Zoek je middelen voor jouw kleinschalig erfgoedproject?

Neem dan deel aan onze infosessies en workshops. Wij ondersteunen erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een crowdfundingcampagne willen starten met praktische tips en één-op-één begeleiding. Wie weet staat jouw erfgoedproject binnenkort op het 'Geef om erfgoed'-platform!

Organisatie en partners

Het 'Geef om erfgoed’-platform is een samenwerking tussen Erfgoed in de Praktijk (Histories, Davidsfonds, FARO, PARCUM en Herita), Cera en Growfunding.

Logos geefomerfgoed