Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Infosessie crowdfunding: zorg ervoor dat het publiek investeert in je erfgoedproject

Over lokaal draagvlak én financiële inkomsten voor je religieus erfgoedproject creëren.

Datum
14 september 2021 | 18:30 - 21:30
Prijs
€ 5

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag één van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoor je ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Er is echter meer aan de hand dan alleen het kostenplaatje: crowdfunding kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken gaat voelen bij het erfgoed dat je beheert. Een win-​win situatie dus. Maar hoe begin je eraan? Welk soort projecten hebben doorgaans kans op slagen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingproject?

Tijdens deze vorming:

  • Krijg je uitleg over crowdfunding, gespekt met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector.
  • Ga je zelf aan de slag en vertrek je met concrete ideeën om een eigen campagne op te starten.

Uit de voorstellen van de deelnemers worden voorbeeldprojecten geselecteerd die een verdere begeleiding van hun project krijgen via twee workshops en één-​op-één begeleiding op maat.

Thumbnail Growfunding illustratie sebe

Doelgroep

Deze vorming is bedoeld voor erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven.

Lesgever

Frederik Lamote en Charlotte Brandsma (Growfunding)

Tijdstip

De infosessie vindt plaats op de onderstaande data en locaties. Het gaat telkens om dezelfde infosessie die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Afhankelijk van de coronamaatregelen zullen de sessies online of op de vermelde locaties plaatsvinden.

Data

  • Dinsdag 14 september (online) – 18u30 - 21u30

Data workshops (voor geselecteerde projecten):

  • Zaterdag 9 oktober (online) – 10u00 - 16u00

Prijs

Het inschrijvingsgeld per infosessie bedraagt 5 euro. Voor een workshopsessie betaal je 10 euro.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal. Afhankelijk van de coronamaatregelen zullen de sessies online of op de vermelde locaties plaatsvinden.

Organisatie

Voor dit project werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Het gezamenlijk erfgoedcrowdfundingsplatform van Erfgoed in de Praktijk en Growfunding wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Andere aankomende evenementen