Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Workshop crowdfunding

Tijdens deze workshops krijg je begeleiding om je crowdfundingproject verder uit te werken en in de praktijk uit te rollen.

Datum
6 oktober 2022 | 19:00 - 22:00
20 oktober 2022 | 19:00 - 22:00
Prijs
10 euro voor twee sessies

Opgelet: om deze workshop te volgen moet je hebben deelgenomen aan een van de infosessies!

Wil je graag jouw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Vraag je je af welk soort projecten doorgaans kans hebben op slagen? Zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingsproject? En hoe werkt het Geef om erfgoed-platform? Via de workshops word je stap voor stap ingewerkt en begeleid bij je erfgoedcrowdfundingsproject.

Maar wat is de meerwaarde van crowdfunding?

 • Crowdfunding biedt mooie kansen om projecten op een alternatieve manier te financieren.
 • Via crowdfunding kan je er bovendien voor zorgen dat jouw publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat jij beheert.
 • Nieuwsgierig? Lees hoe Patrick en Katrien van Heemkring Oostkamp met crowdfunding de aankoop en restauratie van een schilderij voor elkaar kregen. In dit interview blikken ze halverwege het proces terug. Intussen is hun crowdfundingproject geslaagd.

Wat mag je verwachten?

 • Tijdens de 2 workshops krijg je verdere begeleiding van je project. Je krijgt meer ondersteuning bij de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne.
 • Na de workshops kan je verdere begeleiding van je project krijgen via gratis  één-op-één begeleiding op maat. Zo krijg je verdere ondersteuning bij de uitwerking van je crowdfundingsproject.
 • Voldragen projecten die passen binnen het concept van het platform kunnen worden geselecteerd om te lanceren op het Geef om erfgoed-platform. De opgedane tips en tricks van de voldragen projecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Ook de volgende jaren zullen er oproepen voor projecten gelanceerd worden.

Doelgroep

Erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven en deelgenomen hebben aan de infosessie.

Praktisch

 • De twee workshops moeten samen gevolgd worden en vinden online* plaats op:
  • Deel 1 – Donderdag 6 oktober 2022 – 19:00 tot 22:00
  • Deel 2 – Donderdag 20 oktober 2022 – 19:00 tot 22:00
 • Het inschrijvingsgeld voor de workshops bedraagt 10 euro (5 euro per sessie). Voor het vormingsaanbod gelden annuleringsvoorwaarden.
 • Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via Histories

*Afhankelijk van de preventieve maatregelen tijdens deze coronatijden zullen de sessies ofwel online ofwel op de vermelde locatie plaatsvinden (op dit moment bieden we enkel online workshops aan).

Organisatie en partners

Voor dit project werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding (www.growfunding.be) een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Het gezamenlijk erfgoedcrowdfundingsplatform van Erfgoed in de Praktijk en Growfunding wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Andere aankomende evenementen