379412781 2434182596763819 5586543233223323503 n

Begijnhof Brugge: de ziel van de plek

Lopend project

De stad Brugge gaat het Begijnhof grondig opknappen en zo inrichten dat de ziel van deze plek zo goed mogelijk bewaard blijft. Maar wat is nu precies het unieke en authentieke karakter van deze plek?

THEMA
Immaterieel erfgoed
LOCATIE
Brugge
PERIODE
2023 - 2024

Het Brugse Begijnhof is al sinds de dertiende eeuw een bijzondere plek. Zowel voor Bruggelingen als voor de vele bezoekers van de stad. Samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven vormt het sinds de dertiende eeuw een tastbare herinnering aan de traditie van onafhankelijke religieuze vrouwen. UNESCO erkende het Brugse Begijnhof in 1998 dan ook als werelderfgoed.

Het Begijnhof was een ommuurde site aan de rand van stad. De begijnen leefden en werkten te tegelijkertijd in en buiten de stad. Hoewel de geloofsgemeenschap is verdwenen, wonen er vandaag nog altijd vrouwen in het Begijnhof van Brugge en is het een oase van rust en stilte gebleven.

Wat maakt het Begijnhof zo uniek?

De stad Brugge gaat het Begijnhof grondig opknappen en zo inrichten dat de ziel van deze plek zo goed mogelijk bewaard blijft. Maar wat is nu precies het unieke en authentieke karakter van deze plek? Om dat te onderzoeken roept Brugge de expertise in van verschillende deskundigen. PARCUM, KADOC-KU Leuven, Waerbeke vzw, Geertje Bernaerts en Iris Steen ontwikkelen samen een traject om het immaterieel erfgoed van het Begijnhof van Brugge in kaart te brengen. Samen met iedereen die het Begijnhof een warm hart toedraagt. Het resultaat van dit onderzoek zal als basis dienen voor de plannen voor de restauratie en herinrichting van de gehele site.

Uit de startblokken

Tijdens het Open Monumentenweekend van 2023 organiseerden de stad in samenwerking met de deskundigen in totaal vijf verschillende participatieworkshops. De deelnemers bestonden uit geïnteresseerde Bruggelingen alsook enkele bewoonsters en zusters. Samen met hen wandelden we door het Begijnhof en vroegen we wat voor hen het belangrijkste of meest inspirerende is aan het Begijnhof en hoe de toekomst ervan uit kan zien.

Eind 2023 willen we het onderzoek naar de immateriële erfgoedwaarden van de site afronden. Dat onderzoek bestaat grotendeels uit twee grote luiken: een historische studie naar de geschiedenis van de site en een brede stakeholderbevraging waar we door middel van diepte interviews en groepsgesprekken op zoek gaan naar immateriële praktijken verbonden aan het Begijnhof.

Vragen over dit project

Contacteer onze collega Bert Verheyden.