
Daar zit muziek in: Bhajans zingen
Samen met Werkplaats immaterieel erfgoed, CEMPER en KADOC-KU Leuven zetten we muziek en podiumkunsten van verschillende religies en levensbeschouwingen in Vlaanderen op de kaart. Deze geloofsgemeenschappen hebben een schat aan tradities en gebruiken op het vlak van muziek en podiumkunsten.
De campagne bouwt voort op de resultaten van het project Hemelsbreed. Divers religieus erfgoed in Vlaanderen. Met dit project brachten we samen met KADOC-KU Leuven het erfgoed en de erfgoednoden van verschillende erediensten in kaart. We detecteerden de nood om het immaterieel erfgoed van de geloofsgemeenschappen diepgaander in kaart te brengen en beter bekend te maken bij het brede publiek.
We lanceerden een oproep en de eerste divers religieuze praktijk die zich registreerde is het ‘Bhajans zingen in het hindoeïsme’. PARCUM begeleidde de hindugemeenschap uit Leuven bij het identificeren en beschrijven van deze praktijk.

Bhajans zijn devotionele liederen en zijn al eeuwen onderdeel van de geloofspraktijk. Ze maken deel uit van de Bhakti-beleving binnen het hindoeïsme. Deze beleving legt de nadruk op devotie. Het woord Bhajan is een Sanskriet woord met als Sanskriet wortel ‘bhaj’ wat betekent ‘eerbiedigen’. Het wordt gezien als een vorm van aanbidding van het Goddelijke. De Bhajan verwoordt vaak bepaalde spirituele onderrichten, verhalen vanuit de epische geschriften of onderricht van een heilige. De volledige beschrijving lees je hier.
Wil je zelf ook graag een praktijk op het vlak van muziek of podiumkunsten verbonden aan religie of levensbeschouwing in de kijker zetten? Neem dan contact op met onze collega Julie Aerts.
Andere interessante blogartikels
Maak kennis met Joël en Freya
Het erfgoedlandschap is altijd in beweging. En dus ook onze organisatie. Dit jaar mogen we Joël Lammeretz en Freya De Cauwer in ons team verwelkomen. Leer hen beter kennen in dit dubbelinterview.

Netwerkmomenten religieus erfgoed: regionaal verbinden en versterken
De regioadviseurs van PARCUM organiseren minstens één keer per jaar een 'netwerkmoment religieus erfgoed' per regio (opgedeeld volgens de bisdomgrenzen). Collega’s Jan, Tom, Lotte, Bert en Judith zorgen voor interessante bijeenkomsten met alle regionale spelers die betrokken zijn bij religieus erfgoed.
Gestolen kelk duikt op in kringloopwinkel
In een kringwinkel in Houthalen-Helchteren is onlangs een gestolen liturgisch object teruggevonden: een kelk met twee opvallende rode ringen. Dankzij de opmerkzaamheid van een regelmatige bezoekster van Reset Kringwinkel is het waardevolle stuk religieus erfgoed inmiddels teruggekeerd naar de kerk van oorsprong.