Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Daar zit muziek in: Bhajans zingen

20 april 2022
Geschreven door Julie Aerts

Samen met Werkplaats immaterieel erfgoed, CEMPER en KADOC-KU Leuven zetten we muziek en podiumkunsten van verschillende religies en levensbeschouwingen in Vlaanderen op de kaart. Deze geloofsgemeenschappen hebben een schat aan tradities en gebruiken op het vlak van muziek en podiumkunsten.

De campagne bouwt voort op de resultaten van het project Hemelsbreed. Divers religieus erfgoed in Vlaanderen. Met dit project brachten we samen met KADOC-KU Leuven het erfgoed en de erfgoednoden van verschillende erediensten in kaart. We detecteerden de nood om het immaterieel erfgoed van de geloofsgemeenschappen diepgaander in kaart te brengen en beter bekend te maken bij het brede publiek.

We lanceerden een oproep en de eerste divers religieuze praktijk die zich registreerde is het ‘Bhajans zingen in het hindoeïsme’. PARCUM begeleidde de hindugemeenschap uit Leuven bij het identificeren en beschrijven van deze praktijk.

Karim Abraheem
Karim Abraheem

Bhajans zijn devotionele liederen en zijn al eeuwen onderdeel van de geloofspraktijk. Ze maken deel uit van de Bhakti-beleving binnen het hindoeïsme. Deze beleving legt de nadruk op devotie. Het woord Bhajan is een Sanskriet woord met als Sanskriet wortel ‘bhaj’ wat betekent ‘eerbiedigen’. Het wordt gezien als een vorm van aanbidding van het Goddelijke. De Bhajan verwoordt vaak bepaalde spirituele onderrichten, verhalen vanuit de epische geschriften of onderricht van een heilige. De volledige beschrijving lees je hier.

Wil je zelf ook graag een praktijk op het vlak van muziek of podiumkunsten verbonden aan religie of levensbeschouwing in de kijker zetten? Neem dan contact op met onze collega Julie Aerts.

Andere interessante blogartikels