Plaatst muziek- of podiumpraktijk van je geloofsgemeenschap in de kijker
Samen met Werkplaats immaterieel erfgoed, CEMPER en KADOC-KU Leuven zetten we muziek en podiumkunsten van verschillende religies en levensbeschouwingen in Vlaanderen op de kaart. Geloofsgemeenschappen koesteren namelijk een schat aan tradities en gebruiken op het vlak van muziek en podiumkunsten. Denk daarbij aan passiespelen, processieliederen, blazen op de sjofar, Byzantijnse zang ... We nodigen iedereen die een bepaalde tradities, kennis en vaardigheden gelinkt aan muziek- en podiumpraktijken in leven houdt uit om deze te registreren op immaterieelerfgoed.be. Door je registratie maak je jouw praktijk zichtbaar en toon je mee de rijkdom en diversiteit aan religieus immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel.
Met deze campagne bouwen we onder andere voort op de resultaten van het project Hemelsbreed. Divers religieus erfgoed in Vlaanderen. Met ‘Hemelsbreed’ brachten KADOC-KU Leuven en PARCUM het erfgoed en de erfgoednoden van de anglicaanse, islamitische, israëlitische, orthodoxe en protestants-evangelische erediensten in kaart. Daaruit bleek dat het begrip ‘immaterieel erfgoed’ vrij onbekend is en dat de concrete invulling ervan niet evident is. We detecteerden de nood om het immaterieel erfgoed van de geloofsgemeenschappen diepgaander in kaart te brengen en beter bekend te maken bij het brede publiek, met bijzondere aandacht voor de uiteenlopende en evoluerende betekenissen die aan tradities worden toegekend.
Heb je hulp nodig bij het online registreren van je immaterieel erfgoed? Collega Julie Aerts helpt je graag op weg.
Andere interessante blogartikels
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.