Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Open Kerkendagen 2022: onze tips

23 mei 2022
Geschreven door Wouter Jaspers

Droompaden

In het weekend van 4 en 5 juni openen zo'n 500 kerken en cultusplaatsen de deuren voor het grote publiek. Met tal van activiteiten en vrije bezoeken laten de lokale gemeenschappen de bezoeker kennismaken met hun gebouw en de collectie. Dit jaar is het thema van het feestweekend 'Droompaden'. Beweeg je op de dunne draad tussen het reële en het denkbeeldige. Ga op pelgrimstocht van de ene kerk naar de andere, mediteer op een vredevolle plek, of raak bevangen in een andere wereld via kunst. Kortom, er valt dat weekend heel wat te beleven! We maakten voor jou een selectie van vijf leuke en inspirerende activiteiten.

Limburg: In het licht van heiligen

De Genkse Sint-Martinuskerk bevat een prachtige reeks glasramen van de hand van Ri Coëme (1914-1971). Vooral de tien ramen met telkens zeven scènes uit heiligenlevens zijn uniek. De glasramen deden vroeger dienst als geloofsonderricht voor de gewone man. Vandaag kennen nog weinig mensen de afgebeelde heilige of hun legende. Tot hiertoe was de betekenis van deze taferelen nooit ontrafeld. Enkele vrijwilligers hebben dit monnikenwerk voltooid. Tijdens de Open Kerkendagen krijg je meer uitleg over de glasramen. Door de afbeeldingen opnieuw te verbinden met de achterliggende verhalen kan het voorbeeld van de heilige ons weer inspireren.

Praktisch

 • Sint-Martinuskerk Genk
 • 5 juni, 14:00 - 17:00
 • Inschrijven niet nodig
Antonius

Vlaams-Brabant: Dauw Yoga

Op het randje van de ochtend, in een kerkje de eerste zonnestralen begroeten met een streepje yoga? Zo relaxt ontwaken doe je in het pittoreske Vissenaken onder begeleiding van yogaleraar en muzikant Antoon Walgrave, om helemaal voldaan aan je dag te beginnen! Vervolledig je ochtend door aansluitend een ochtendwandeling te maken en samen gezellig te ontbijten.

Praktisch

 • Sint-Maartenskerk Vissenaken (Tienen)
 • 5 juni, Dauw Yoga: 05.00 u - Wandeling: 06.40 u - Ontbijt: 08.00 u
 • Inschrijven via scheys.vandersmissen@skynet.be of 016 82 13 77
150837039 147616673858717 6748717744757215220 n

Antwerpen: kennismaking met de Roemeens-Orthodoxe Kerk

In België is het christendom niet enkel vertegenwoordigd door het katholicisme, maar door verschillende stromingen en geloofsgemeenschappen. Ze vertonen veel gelijkenissen, maar leggen uiteraard hun eigen accenten. Tijdens een gegidst bezoek kan je kennismaken met Roemeens-orthodoxe rituelen en iconen.

Praktisch

 • Orthodoxe kerk Sfântul Gheorghe Turnhout
 • 4 juni: 12.00 - 17.00 u, 5 juni: 14.00 - 17.00
 • Inschrijven via patrick.nieuwenhof@hotmail.com of 0478 40 36 47
Roemeens orthodoxe kerk Turnhout

Oost-Vlaanderen: Wandelen en fietsen tussen de Latemse torens

Ontdek de verschillende kerken van Sint-Martens-Latem op een sportieve manier. Wandel of fiets van toren naar toren aan de hand van een geïllustreerde brochure. De fietsroute van zo'n 12 km start aan de kerk van Sint-Martens-Latem of aan de kerk van Deurle. Er zijn ook twee wandelroutes die aan de kerk van Latem of Deurle starten.

Praktisch

 • Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Latem en Sint-Aldegondis Deurle
 • 4 en 5 juni, doorlopend
 • Inschrijven niet nodig
Fietsen Latem

West-Vlaanderen: Rosenkranz Sonaten op viool en orgel

De Rosenkranz Sonaten behoren tot de meest uitzonderlijke, virtuoze en fantasierijke werken voor viool en basso continuo. De muzikale vertelling beschrijft de vijftien Heilige Mysteriën uit het leven van de Maagd Maria. In de Sint-Clemenskerk in De Haan brengen Madoka Nakamaru en Wouter Dekoninck deze mysteriën met hun ongelofelijke verbeeldingskracht en creativiteit tot leven. Ze wisselen een greep uit Bibers sonates af met de soms erg verrassende orgelwerken van de romanticus Felix Mendelssohn.

Praktisch

 • Sint-Clemenskerk De Haan
 • 5 juni, 17.00 u
 • Inschrijven via clemensconcerten@telenet.be of 059 23 49 23
Clemens

Andere interessante blogartikels