Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Netwerkdag ‘Lourdesgrotten in Vlaanderen en Brussel’

19 mei 2022
Geschreven door Julie Aerts

Op zaterdag 14 mei kwamen een 50-tal beheerders, vrijwilligers en geïnteresseerden van Lourdesgrotten samen in het Gemeenschapscentrum Essegem aan de Grot van Jette in Brussel. Het werd een boeiende dag vol interessante lezingen, inspiratie, kennisdeling en uitwisseling met als kers op de taart een bezoek aan het ‘grotteke van Jette’ met de audiowandeling die door Erfgoedcel Brussel werd ontworpen.

De dag begon onder een stralende lentezon met een introductie over het roerend, onroerend en immaterieel erfgoed van Lourdesgrotten door Julie Aerts van PARCUM. Vervolgens kwam Glenn Geeraerts aan bod met een boeiende lezing over cementrustiek. Birgit van Laar lichtte de werking van Monumentenwacht bij het beheer en onderhoud van Lourdesgrotten toe én gaf heel wat praktische tips mee om zelf aan de slag te gaan. Tot slot bracht Wilfried Van Hove het verhaal van Oostakker-Lourdes en gaf een aantal praktijkvoorbeelden rond ontsluiting en publiekswerking.

20220514 Netwerkdag Lourdesgrotten 01

Tijdens de workshop ‘Een toekomst voor Lourdesgrotten’ brainstormden de deelnemers in kleine groepjes over drie thema’s. Waarom zijn Lourdesgrotten belangrijk? Welke uitdagingen en problemen stellen er zich? Hoe zou een netwerk rond Lourdesgrotten er moeten uitzien?

Het werd al gauw duidelijk dat er heel wat erfgoednoden zijn bij de Lourdesgrotten, maar ook dat ze een groot potentieel hebben om (opnieuw) te schitteren als erfgoedparel, rust- en stilteplek etc. De uitwisseling werd door alle deelnemers als erg waardevol ervaren. We gaan hier dus zeker verder mee aan de slag!

20220514 Netwerkdag Lourdesgrotten 02

Andere interessante blogartikels