Netwerkdag ‘Lourdesgrotten in Vlaanderen en Brussel’
Op zaterdag 14 mei kwamen een 50-tal beheerders, vrijwilligers en geïnteresseerden van Lourdesgrotten samen in het Gemeenschapscentrum Essegem aan de Grot van Jette in Brussel. Het werd een boeiende dag vol interessante lezingen, inspiratie, kennisdeling en uitwisseling met als kers op de taart een bezoek aan het ‘grotteke van Jette’ met de audiowandeling die door Erfgoedcel Brussel werd ontworpen.
De dag begon onder een stralende lentezon met een introductie over het roerend, onroerend en immaterieel erfgoed van Lourdesgrotten door Julie Aerts van PARCUM. Vervolgens kwam Glenn Geeraerts aan bod met een boeiende lezing over cementrustiek. Birgit van Laar lichtte de werking van Monumentenwacht bij het beheer en onderhoud van Lourdesgrotten toe én gaf heel wat praktische tips mee om zelf aan de slag te gaan. Tot slot bracht Wilfried Van Hove het verhaal van Oostakker-Lourdes en gaf een aantal praktijkvoorbeelden rond ontsluiting en publiekswerking.
Tijdens de workshop ‘Een toekomst voor Lourdesgrotten’ brainstormden de deelnemers in kleine groepjes over drie thema’s. Waarom zijn Lourdesgrotten belangrijk? Welke uitdagingen en problemen stellen er zich? Hoe zou een netwerk rond Lourdesgrotten er moeten uitzien?
Het werd al gauw duidelijk dat er heel wat erfgoednoden zijn bij de Lourdesgrotten, maar ook dat ze een groot potentieel hebben om (opnieuw) te schitteren als erfgoedparel, rust- en stilteplek etc. De uitwisseling werd door alle deelnemers als erg waardevol ervaren. We gaan hier dus zeker verder mee aan de slag!
Andere interessante blogartikels
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.