
Open Monumentendag 2022: onze tips
Duurzaamheid
Op zondag 11 september vindt de 34ste editie van Open Monumentendag plaats, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Open Monumentendag is hét bewijs dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept is eenvoudig: honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen stellen gratis en vaak uitzonderlijk hun deuren open, waaronder uiteraard ook veel religieus erfgoed.
Deze editie staat helemaal in het teken van duurzaamheid. Ook jij bent welkom om te ontdekken hoe de erfgoedplekken uit het verleden zich klaarstomen voor de toekomst. Duurzaamheid is een actueel thema waarrond de laatste tijd veel te doen is binnen de erfgoedsector. Het thema kan via vier invalshoeken benaderd worden: herbestemming & restauratie, de omgeving, gemeenschapsvorming en circulariteit. We maakten voor jou een selectie van vijf bijzondere locaties en inspirerende activiteiten.
Antwerpen: ontdek bibliotheek Het Predikheren
Ontdek de prachtige bibliotheek van Mechelen in het oude Predikherenklooster. Verken vrij de verschillende historische accenten in het gebouw, samen met een drankje in Barbib, terwijl je geniet van rustige achtergrondmuziek. Je kan ook - mits reservatie vooraf - deelnemen aan gegidste rondleidingen. De kerkwerf is publiek toegankelijk, met een woordje uitleg via een kleine expo. Verspreid over het gebouw tref je interactieve collectietafels aan, in het teken van het jaarthema: duurzaamheid. Als laatste tref je er urban sketchers aan die het gebouw uniek in beeld brengen.
Praktisch
- Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
- 11 september, 10:00 - 18:00
- Inschrijven verplicht
Limburg: 50 jaar islamitische eredienst: Moskee Yunus Emre
Deze Genkse moskee startte in 1982 haar werking om gebedsdiensten en verschillende culturele activiteiten aan te bieden. Tussen 1996 en 2002 onderging de cultusplaats renovatiewerken. Het opgeleverde gebouw beschikt naast de mooi versierde gebedsruimtes over verschillende lokalen waar activiteiten worden georganiseerd voor ouderen, vrouwen en jongeren.
De moskee is vernoemd naar de bekende Turkse schrijver en filosoof Yunus Emre, die in zijn oeuvre veel oog heeft voor vrede en vriendschap tussen alle volkeren. Dankzij begeleide bezoeken kan u binnen kennismaken met de universele boodschap van Yunus Emre, met de geloofsgemeenschap en het daarmee verbonden religieus en cultureel erfgoed.
Praktisch
- Yunus Emre Moskee, Wintergroenstraat 61, 3600 Genk
- 11 september, 10:00 - 18:00
- Inschrijven verplicht
Oost-Vlaanderen: tentoonstelling 'De Protestantse Lagere School (1815-1982)'
In deze tentoonstelling ontdek je de boeiende − en grotendeels vergeten − geschiedenis van de protestantse lagere school in de Geuzenhoek te Horebeke, vanaf haar stichting in 1820 tot aan haar sluiting in 1982. Je maakt er kennis met het gebouw, de leerlingen, de onderwijzers en de leerstof. Kers op de taart zijn de persoonlijke getuigenissen van oud-leerlingen van de school.
Praktisch
- Protestants Museum de Geuzenhoek, Abraham Hansstraat 3, 9667 Horebeke
- 11 september, 10:00 - 18:00
- Inschrijven niet nodig
Vlaams-Brabant: Abdij van Park voert je mee
Abdij van Park viert dit najaar tien jaar restauratie en herbestemming. Tijdens Open Monumentendag kan je er tal van activiteiten bijwonen in het teken van de restauratie en het duurzame beheer op en rond de site. Verspreid over het domein geven allerlei experten duiding bij de al uitgevoerde restauraties, bij de vooronderzoeken en de geheimen die ze aan het licht brachten. Ontdek eveneens hoe verschillende organisaties er innovatief ondernemen, of hoe een religieuze én werkgemeenschap er functioneert, met haar vele rollen en specialismen.
Praktisch
- Abdij van Park, Abdij van Park 7, 3001 Heverlee
- 11 september, 10:00 - 18:00
(raadpleeg de starturen van de verschillende activiteiten!) - Inschrijven verplicht bij de rondleidingen

West-Vlaanderen: kamperen in de kerk te Kaaskerke
De Sint-Bartolomeus kerk nabij Diksmuide werd omgevormd tot een champing. Dat is een concept overgewaaid uit Engeland en staat voor kamperen in een kerk (church + camping). In de kerk kunnen er groepen tot twaalf personen overnachten waarbij men per twee in een houten pod slaapt. De overige ruimtes zijn gemeenschappelijk. Alle originele elementen van de kerk zijn nog aanwezig zoals de klok, de preekstoel, het altaar, de kerkbanken en de biechtstoel.
Graag ontvangen we jullie voor een bezoek aan de kerk. Nadien kunt u een drankje nuttigen in de zomerbar in de kerktuin.
Praktisch
- Bed en Bar Tolomeus, Kaaskerkestraat 103, 8600 Kaaskerke (Diksmuide)
- 11 september, 12:00 - 18:00
- Inschrijven niet nodig
Andere interessante blogartikels

PARCUM woont de Youth Heritage Days 2025 bij
Collega Luna woonde van 26 tot 31 maart de Youth Heritage Days 2025 in Albarracín bij. Tijdens dit congres, georganiseerd door ESACH, Europa Nostra en Hispania Nostra werden jonge professionals in het erfgoedveld betrokken bij het debat over de toekomst van cultureel erfgoed in Europa, met een speciale focus op de rol van erfgoed in een duurzame ontwikkeling voor een groen, digitaal en sociaal beleid.

Deadline kerkenbeleidsplan
Tegen uiterlijk de eerste week van juni 2025 moet elke Vlaamse gemeente een geactualiseerd en goedgekeurd kerkenbeleidsplan klaar hebben.

Een Wikipedia-schrijfsessie voor Internationale Vrouwendag
Wist u dat nog geen kwart van de biografische artikels op (Engelstalig) Wikipedia gewijd is aan vrouwen? PARCUM dook in eigen collectie.