Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Terugblik: ontmoetingsdag Sint-Antoniusvieringen

19 september 2022

Met verschillende partners willen we de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Op 17 september kwamen deze vieringen samen om elkaar te inspireren en het dossier tot erkenning te bespreken.

Oosthoven 7 Fotoarchief Heemkundekring Corsendonca

Toontje

Op 17 januari wordt de heilige Antonius-Abt, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Deze Sint-Antoniusvieringen zijn heuse volksfeesten. Jaarlijks nemen duizenden mensen uit verschillende dorpen en verenigingen hieraan deel. Met als belangrijk element de verkoop van varkenskoppen. Je kan rond deze periode nog in heel wat Vlaamse dorpen terecht om een (alternatieve) Sint-Antoniusviering mee te maken.

Een dag vol inspiratie

Op zaterdag 17 september troffen de verschillende vieringen en partners elkaar in Wolfsdonk. Hoewel de Sint-Antoniusvieringen een gemeenschappelijke kern hebben, kent elke viering zijn eigenheid. Daarom werden enkele inspiratievoorbeelden en goede praktijken aangehaald, zoals bij de vieringen in Edegem en Herdersem. Bij deze vieringen is telkens de brede gemeenschap betrokken, bij zowel de religieuze viering als bij de socioculturele activiteiten die erop volgen. Van verenigingen, tot handelaars en inwoners: ze nemen deel aan stoeten, de eucharistieviering, festiviteiten en benefietacties, maar evengoed aan activiteiten zoals het bevlaggen van de gemeente of het realiseren van een tentoonstelling.

Vervolgens werd het erkenningsdossier voorgesteld dat de partners CAG, Histories en PARCUM samen met de Sint-Antoniusvieringen hebben voorbereid. Zo werden de laatste aanpassingen en onderzoeksresultaten besproken en afgeklopt, waarmee nu de laatste rechte lijn tot erkenning is ingezet!

IMG 81231
16124221830 a6c1a5c1a2 o

Naar erkenning als immaterieel erfgoed

Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.

Andere interessante blogartikels