Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Verhalen over kapelletjes gezocht!

2 juni 2022

Een grootschalig project

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Haast in iedere straat vind je een kapel, van kleine gevelbeeldjes over staakkapelletjes tot grote veldkapellen. Veel van deze kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. PARCUM start daarom met een grootschalig project over kapelletjes en hun erfgoed.

Kapelletjes zijn veel meer dan je denkt. Ze herbergen bijzondere beelden, of zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Om dat diverse erfgoed op eenzelfde manier te inventariseren ontwikkelen we met verschillende partners instrumenten. Via aanvullende acties zetten we dit erfgoed extra in de kijker en creëren we draagvlak voor kapelletjes in Vlaanderen. Over de opzet van het project kan je meer lezen op de projectpagina.

20210815 Kapel van de Heinkensberg PE Sint Franciscus Glabbeek

15.000 verhalen

In het voorjaar van 2023 vindt een grote sensibiliseringscampagne plaats. Een belangrijk onderdeel hiervan is de lancering van een inspirerend boek over diverse Vlaamse kapelletjes en de verbondenheid met de lokale gemeenschap. Veel kapellen spelen vandaag nog een belangrijke rol in de buurt. Jaarlijks vinden er bij deze kapellen nog heel wat tradities en praktijken plaats. Denk maar aan bloemen plooien, zandmotieven maken, processies, zangmomenten, … Met dit boek willen we de verhalen, tradities, objecten en gevoelens die hieraan verbonden zijn bundelen.

Voor het boek zijn we nog op zoek naar mensen die hun geluk, verdriet, verlangens of bezorgdheden delen aan of via een kapelletje. Heb jij een kapel in jouw buurt waaraan een mooie traditie, een bijzonder verhaal of interessante buren verbonden zijn? Via onderstaande knop kan je jouw verhaal en kapel met ons delen.

Andere interessante blogartikels