Oproep subsidies voor innovatieve processies
De Vlaamse Regering geeft dit jaar subsidies aan organisatoren van evenementen die inzetten op innovatie om de corona-uitdagingen het hoofd te bieden. Binnen deze subsidietoekenning is er ook plaats voorzien voor stoeten en processies.
Om impact te garanderen en zowel de grote, middelgrote als kleine evenementen te kunnen beoordelen en betoelagen op een faire en efficiënte manier, wordt er gewerkt met vijf steunschijven waarbij de kleinste steunschijf gereserveerd wordt voor stoeten en processies. Met de beschikbare middelen wordt beoogd een 70-tal festivals, stoeten en processies te betoelagen. Per steunschijf wordt een plafond ingesteld voor de betoelaging.
Je kan je aanvraag vanaf 29 maart indienen via de website van Toerisme Vlaanderen. Je vindt daar ook meer informatie over de voorwaarden.
De uiterlijke indiendatum voor de aanvraag is maandag 19 april, om 12u ’s middags.
Processies in coronatijden
De lente en de zomer zijn traditioneel topmaanden voor processies. Maar wat als die processies niet kunnen uitgaan? Gelukkig gaan immaterieel erfgoed en flexibiliteit hand in hand. Heel wat processie-organisatoren bedachten vorig jaar een alternatieve invulling voor hun ommegang. Een greep uit het aanbod.
Ben je nog op zoek naar inspiratie om je processie coronaproof en/of digitaal te laten doorgaan? Schrijf je in voor het kotcafé ‘Stoeten in coronatijden’ georganiseerd door ‘Op handen gedragen’-partner Histories.
Andere interessante blogartikels
Het ABC van het topstukkenbeleid
Onze PARCUM-collega’s Lotte en Bert waren op 13 november aanwezig op de informatiedag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO over het Topstukkendecreet en -beleid van de Vlaamse Overheid.
Ken jij de monastieke gebarentaal?
Het Europees netwerk voor immaterieel erfgoed van kloosters en abdijen kwam van 23 tot 27 oktober samen in de Franse Trappistenabdij Sept-Fons in Dompierre-sur-Besbre. De Abdij van Sept-Fons werd gesticht in 1132. Vandaag is er nog een levende gemeenschap aanwezig die heel wat immaterieel erfgoedpraktijken beoefend zoals de minder gekende praktijk: de monastieke gebarentaal.
17 oktober: Internationale dag van het Immaterieel Erfgoed
Vandaag is de allereerste Internationale Dag van het Immaterieel Erfgoed. Daarom maakte Werkplaats immaterieel erfgoed een video die de rijkdom en diversiteit van ons immaterieel erfgoed in Vlaanderen in beeld brengt.