Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Religieus erfgoed in quarantaine - deel 2

28 mei 2020
Geschreven door Julie Aerts

Processies in coronatijden

De lente en de zomer zijn traditioneel topmaanden voor processies. Maar wat als die processies niet kunnen uitgaan? Gelukkig gaan immaterieel erfgoed en flexibiliteit hand in hand. Heel wat processie-organisatoren bedachten een alternatieve invulling voor hun processie.

Online processies

In Antwerpen zal er dit jaar een virtuele Maria-processie gehouden worden op het feest van Maria Tenhemelopneming. De opnames worden nu al gemaakt en ingebed in de viering van 15 augustus.

Ook in Lembeke bedacht men allerlei omwegen om toch het feestgevoel van de jaarlijkse Sint-Veroonsmars in ere te houden. Commandant Johan Devogeleer sprak zijn groep van Paassoldaten toe in een videoboodschap en stelde een virtuele Sint-Veroonmars samen en tal van muzikanten speelden van thuis uit het processielied.

(Lees verder onder de foto)

Alberico Bartoccini
Alberico Bartoccini

Processies als verbinding

Hauthem koos dan weer voor een mini-processie met slechts drie deelnemers ter ere van de Heilige Catharina en in Hoegaarden werd de Palmprocessie op Palmzondag gevierd met het spelen van Lauda Jerusalemvanuit ons kot’.

In Hakendover gaat de Paardenprocessie normaal gezien op paasmaandag uit. De eucharistieviering werd online uitgezonden en de processie-organisatoren vroegen aan de dorpsbewoners om de processievlaggen toch uit te hangen als symbool voor verbondenheid en solidariteit.

Creatieve Mariaverering

Mei staat bekend als de Mariamaand. Tijdens de meimaand wordt Maria vereerd in talrijke kerken, kapellen en bedevaartsoorden. Ook hier was een creatieve aanpak nodig om de Mariadevotie een nieuwe invulling te geven tijdens de coronamaatregelen.

In Ruiselede kan je aan de hand van een brochure met bezinningsteksten en een routebeschrijving de Ommegang langs de verschillende Mariakapellen doen, alleen of met maximum 3 personen, en mits voldoende afstand tussen de deelnemers.

De geloofsgemeenschap van Sint-Kwinten in Leuven stelt dan weer voor op mini-bedevaart te gaan binnen in het kerkgebouw zelf, in plaats van de jaarlijkse bedevaart naar het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Basse-Wavre.

(Lees verder onder de foto)

Alina Sofia
Alina Sofia

#Mariajacht

Alle beren in je buurt al gespot? Een mooi alternatief is Mariabeelden spotten in Groot-Glabbeek. Net zoals bij de berenzoektocht kan je er een wandel- of fietstocht van maken met het gezin. En wie wil, mag zelf een beeldje zetten achter zijn raam thuis. Gevonden beelden kan je posten op sociale media met #MariajachtGlabbeek.

Andere interessante blogartikels