
Religieus erfgoed in quarantaine - deel 2
Processies in coronatijden
De lente en de zomer zijn traditioneel topmaanden voor processies. Maar wat als die processies niet kunnen uitgaan? Gelukkig gaan immaterieel erfgoed en flexibiliteit hand in hand. Heel wat processie-organisatoren bedachten een alternatieve invulling voor hun processie.
Online processies
In Antwerpen zal er dit jaar een virtuele Maria-processie gehouden worden op het feest van Maria Tenhemelopneming. De opnames worden nu al gemaakt en ingebed in de viering van 15 augustus.
Ook in Lembeke bedacht men allerlei omwegen om toch het feestgevoel van de jaarlijkse Sint-Veroonsmars in ere te houden. Commandant Johan Devogeleer sprak zijn groep van Paassoldaten toe in een videoboodschap en stelde een virtuele Sint-Veroonmars samen en tal van muzikanten speelden van thuis uit het processielied.
(Lees verder onder de foto)

Processies als verbinding
Hauthem koos dan weer voor een mini-processie met slechts drie deelnemers ter ere van de Heilige Catharina en in Hoegaarden werd de Palmprocessie op Palmzondag gevierd met het spelen van Lauda Jerusalem ‘vanuit ons kot’.
In Hakendover gaat de Paardenprocessie normaal gezien op paasmaandag uit. De eucharistieviering werd online uitgezonden en de processie-organisatoren vroegen aan de dorpsbewoners om de processievlaggen toch uit te hangen als symbool voor verbondenheid en solidariteit.
Creatieve Mariaverering
Mei staat bekend als de Mariamaand. Tijdens de meimaand wordt Maria vereerd in talrijke kerken, kapellen en bedevaartsoorden. Ook hier was een creatieve aanpak nodig om de Mariadevotie een nieuwe invulling te geven tijdens de coronamaatregelen.
In Ruiselede kan je aan de hand van een brochure met bezinningsteksten en een routebeschrijving de Ommegang langs de verschillende Mariakapellen doen, alleen of met maximum 3 personen, en mits voldoende afstand tussen de deelnemers.
De geloofsgemeenschap van Sint-Kwinten in Leuven stelt dan weer voor op mini-bedevaart te gaan binnen in het kerkgebouw zelf, in plaats van de jaarlijkse bedevaart naar het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Basse-Wavre.
(Lees verder onder de foto)

#Mariajacht
Alle beren in je buurt al gespot? Een mooi alternatief is Mariabeelden spotten in Groot-Glabbeek. Net zoals bij de berenzoektocht kan je er een wandel- of fietstocht van maken met het gezin. En wie wil, mag zelf een beeldje zetten achter zijn raam thuis. Gevonden beelden kan je posten op sociale media met #MariajachtGlabbeek.
Andere interessante blogartikels

Daar zit muziek in: Bhajans zingen
Samen met Werkplaats immaterieel erfgoed, CEMPER en KADOC-KU Leuven zetten we muziek en podiumkunsten van verschillende religies en levensbeschouwingen in Vlaanderen op de kaart. De eerste divers religieuze praktijk die zich registreerde is het ‘Bhajans zingen in het Hindoeïsme’.

Geelse Gezinsverpleging voorgedragen aan Unesco
Eind maart diende de Vlaamse overheid een dossier in bij Unesco om de Geelse Gezinsverpleging op te nemen op het Register van goede borgingspraktijken. Een hedendaags zorgmodel met wortels in een middeleeuwse traditie.

Vierde PARCUM-magazine op komst
Het vierde nummer van het PARCUM-magazine rolt binnenkort van de drukpersen. Kan je niet wachten om het themanummer te kopen? Bestel je exemplaar voor 30 april 2022 en krijg een mooie korting!