
Help de Sint-Antoniusvieringen te laten erkennen als immaterieel erfgoed
Op 17 januari wordt de heilige Antonius, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Deze Sint-Antoniusvieringen zijn heuse volksfeesten. Jaarlijks nemen honderden mensen uit verschillende verenigingen hieraan deel. Met als belangrijkste element de verkoop van varkenskoppen. Dit jaar zullen de vieringen er wellicht anders uitzien. Toch kunnen we de Sint-Antoniusvieringen in de kijker zetten!
Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Samen met zoveel mogelijk lokale vieringen.

Een eerste stap in dit traject is het samenbrengen van de erfgoedgemeenschap. Dit zijn de mensen die de vieringen een warm hart toedragen. Zowel mensen die een actieve rol opnemen in de organisatie van de Sint-Antoniusvieringen, als deelnemers. Geïnteresseerden nodigen we graag uit voor een eerste digitaal infomoment op donderdag 11 februari, om 19u. Die avond gaan we dieper in op de Sint-Antoniusvieringen, hoe een erkenningstraject precies verloopt en bekijken we wie actief betrokken wil worden.
Interesse? Schrijf je in via laura.danckaert@cagnet.be of 016 37 21 90. De praktische info voor deelname aan het digitale infomoment volgt na bevestiging.
Onzeker over zo’n digitale meeting, maar toch geïnteresseerd in dit infomoment? Laat dit dan zeker weten en we zorgen ervoor dat je zonder problemen kan deelnemen.

Een toekomst voor immaterieel erfgoed
PARCUM helpt organisaties bij het levend houden van hun praktijken en tradities. We brengen erfgoedverenigingen samen, helpen bij het opstarten van een erkenningstraject en zoeken mee naar oplossingen om je tradities mee te laten evolueren met de tijd.
Andere interessante blogartikels
Oproep kandidaten UNESCO-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed
In 2022 mag Vlaanderen een kandidaat voordragen voor de UNESCO-erkenning van immaterieel cultureel erfgoed. Het departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) lanceert hiervoor een open oproep.

In gesprek met Philip Van Wynsberghe van de anglicaanse eredienst
In een reeks van zes getuigenissen laten we elke week iemand van een erkende eredienst aan het woord. Ontdek het verhaal achter twee staven, een gebedsmat, een deurkokertje, een icoon, een kruis en een afroepboek. Deze week: Philip Van Wynsberghe van de anglicaanse eredienst.

Steun onze crowdfunding
Vanaf 4 mei wordt een grote fase van de restauratie van de Abdij van Park afgerond. Vanaf dan kan je bijna dubbel zo veel ruimtes in het kloostercomplex bezoeken en beleven. Maar daarvoor hebben we jou steun nodig ... Met jouw hulp onthullen we de schatten van de abdij!