Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Help de Sint-Antoniusvieringen te laten erkennen als immaterieel erfgoed

18 december 2020
Geschreven door Julie Aerts

Op 17 januari wordt de heilige Antonius, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Deze Sint-Antoniusvieringen zijn heuse volksfeesten. Jaarlijks nemen honderden mensen uit verschillende verenigingen hieraan deel. Met als belangrijkste element de verkoop van varkenskoppen. Dit jaar zullen de vieringen er wellicht anders uitzien. Toch kunnen we de Sint-Antoniusvieringen in de kijker zetten!

Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusviering in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Samen met zoveel mogelijk lokale vieringen.

16124221830 a6c1a5c1a2 o

Een eerste stap in dit traject is het samenbrengen van de erfgoedgemeenschap. Dit zijn de mensen die de vieringen een warm hart toedragen. Zowel mensen die een actieve rol opnemen in de organisatie van de Sint-Antoniusvieringen, als deelnemers. Geïnteresseerden nodigen we graag uit voor een eerste digitaal infomoment op donderdag 11 februari, om 19u. Die avond gaan we dieper in op de Sint-Antoniusvieringen, hoe een erkenningstraject precies verloopt en bekijken we wie actief betrokken wil worden.

Interesse? Schrijf je in via laura.danckaert@cagnet.be of 016 37 21 90. De praktische info voor deelname aan het digitale infomoment volgt na bevestiging.

Onzeker over zo’n digitale meeting, maar toch geïnteresseerd in dit infomoment? Laat dit dan zeker weten en we zorgen ervoor dat je zonder problemen kan deelnemen.

Bijlage Godelieveprocessie Element Cultureel Erfgoed foto processie 4

Een toekomst voor immaterieel erfgoed

PARCUM helpt organisaties bij het levend houden van hun praktijken en tradities. We brengen erfgoedverenigingen samen, helpen bij het opstarten van een erkenningstraject en zoeken mee naar oplossingen om je tradities mee te laten evolueren met de tijd.

Andere interessante blogartikels