Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Leonardusprocessie en Quirinusprocessie erkend als immaterieel erfgoed

20 januari 2021
Geschreven door Julie Aerts

Op de Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed prijken twee nieuwe processies. De Leonardusprocessie en de Quirinusprocessie werden door Jan Jambon, Vlaams minister van Cultuur, erkend als immaterieel erfgoed. Hiermee geeft de Vlaamse overheid te kennen dat deze tradities niet verloren mogen gaan voor toekomstige generaties.

Erfgoedzorg

Om zo'n erkenning te bemachtigen moet een erfgoedzorgtraject uitgestippeld worden. De gemeenschappen achter de Quirinusprocessie en de Leonardusprocessie deden hiervoor beroep op Histories. Deze processies kunnen alleen levend gehouden worden door hun erfgoedgemeenschappen. Bij het indienen van een erkenningsdossier engageren ze zich dus ook voor een duurzame erfgoedzorg.

Zonder een gemeenschap is er geen immaterieel erfgoed. Veel (religieuze) erfgoedtradities staan dan ook voor uitdagingen. Hoe blijft je erfgoedpraktijk relevant? En op welke manier betrek je nieuwe mensen? Ook is het belangrijk om na te denken op welke manier je aan kennisoverdracht doet. Op die manier borg je het erfgoed op een goede manier.

IMG 20170820 150721

Religieuze erfgoedpraktijken borgen

Hoe zorg je dat toekomstige generaties je erfgoedpraktijk kennen en mee willen uitoefenen?

  1. Denk bewust na over wat jouw erfgoedpraktijk nodig heeft om de komende decennia te blijven bestaan.
  2. Zoek opvolgers en geef je kennis door.
  3. Evolueer mee met de tijd.

Quirinusprocessie in Loenhout

De tweede zondag van mei trekt de Quirinusprocessie of ‘De Loenhoutse Mei’ door de straten van Loenhout. De mensenmassa doet twee kapelletjes aan: de kapel van Onze Lieve Vrouw en de kapel van de Heilige Quirinus. Het hele dorp is bij de processie betrokken. Niet alleen de verenigingen, horeca en handelaars, maar ook de jeugd wordt via school en jeugdbewegingen betrokken.

Leonardusprocessie in Sint-Lenaarts

Op pinkstermaandag, aan het einde van de pinksterkermis vindt in Sint-Lenaarts de Leonardusprocessie plaats. Al sinds 1495 dragen zo'n 500 mensen eeuwenoude vaandels en beelden door het dorp. Iedereen is betrokken bij de organisatie. Er heerst een sterk gevoel van verbondenheid. Ook de lokale scholen werken mee aan de processie. Zo komen de kinderen al op jonge leeftijd in contact met 'hun' immaterieel erfgoed.

Andere interessante blogartikels