Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Bewonder de "Pelgrimstafel"

10 maart 2023

Donderdag 6 april
Sint-Julianusgasthuis, Antwerpen

De “Pelgrimstafel” in het Sint Julianusgasthuis in Antwerpen

Op Witte Donderdag 6 april 2023 wordt in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen de “Pelgrimstafel’ georganiseerd. Een traditie die al eeuwen meegaat en na twee jaren COVID-19 wordt hernomen. Voor de Pelgrimstafel wordt de kapel tijdens de Goede Week speciaal aangekleed. Een reliekenkast en verschillende drieluiken met scènes uit het leven van Elisabeth van Hongarije worden dan bovengehaald. Er worden enkel visgerechten geserveerd, want het is de vastentijd. Midden op de tafel staat een Christusbeeld ingesmeerd met boter.

Van oudsher zochten reizigers logies in Antwerpen op, om op krachten te komen, voor de verdere tocht. Arme passanten, zoals pelgrims met bestemming Santiago de Compostela en andere pelgrimsoorden, waren vaak aangewezen op de gastvrijheid van stedelingen.

IMG 9082 1
IMG 7378

Een uitgebreid erfgoedtraject

Immaterieel erfgoed is kwetsbaar erfgoed. Het Sint-Julianusgasthuis contacteerde PARCUM om een traject op te starten rond de Pelgrimstafel. Het werd uiteindelijk een traject van integrale zorg voor het erfgoed.

Ida van Wynegheem

Weduwe Ida van Wynegheem was één van deze gastvrije poorters die regelmatig arme reizigers onderdak verschaften en haar eigendom ter beschikking stelde. De stichtingsakte werd op 5 april 1305 verleden voor de schepenen van Antwerpen. Het Sint-Julianusgasthuis beschikt over een rijk patrimonium. Daarnaast is er ook heel wat interessant roerend erfgoed te vinden. Vaak gelinkt aan de traditie van de Pelgrimstafel. Zo heb je de 'boterbeelden', bierkroezen met afbeelding van een pelgrim, het offerblok met pelgrimsstaf en Sint- Julianus.

Naast het in stand houden van de traditie van de Pelgrimstafel, is het gasthuis sinds 2012 terug opengesteld voor pelgrims. Het Vlaams Compostelagenootschap staat in voor de opvang van pelgrims in de context van een hernieuwde zoektocht naar hedendaagse spiritualiteit en zingeving. Met de medewerking van de stedelijke overheid en het voormalig "Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn” werd op de eerste verdieping een pelgrimsherberg ingericht.

Praktisch

Op Witte Donderdag 6 april 2023 wordt in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen de “Pelgrimstafel’ georganiseerd. De Pelgrimstafel vindt tegenwoordig plaats in de galerie 'De Zwarte Panter'. De galerie is gehuisvest in de voormalige kapel van het Sint-Julianusgasthuis aan de Hoogstraat 70/72. Leden van het Vlaamse Compostelagenootschap bemannen die dag een standje.

  • Donderdag 6 april, van 10u tot 18u
  • Galerie 'De Zwarte Panter', in de voormalige kapel van het Sint-Julianusgasthuis, Hoogstraat 70/70, 2000 Antwerpen

Andere interessante blogartikels