Pelgrimstafel in Sint-Julianusgasthuis erkend als immaterieel erfgoed
Na een begeleidingstraject door PARCUM en Histories vzw is de Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Vlaamse minister van Cultuur plaatste op 1 juli twee nieuwe elementen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed: de Gentse Feesten en de Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen.
Elk jaar wordt in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen een Pelgrimstafel georganiseerd. Op Witte Donderdag wordt de tafel in de kapel gedekt en 's avonds worden twaalf alleenstaande bejaarden uitgenodigd om samen te dineren. Het aantal genodigden en verwijst symbolisch naar de twaalf apostelen en het Laatste Avondmaal. De traditie is eeuwenoud. Het delen van eten is een teken van barmhartigheid en naastenliefde dat het Sint-Julianusgenootschap ook vandaag wil benadrukken. De Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis brengt onroerend, roerend en immaterieel erfgoed samen. De traditie is stevig geworteld in het verleden, en blijft ook in het heden en de toekomst maatschappelijk relevant.
Een uitgebreid erfgoedtraject
Om alle aspecten van het Sint-Julianusgasthuis zo goed mogelijk in kaart te brengen, werd er gekozen voor een integrale aanpak. Op die manier kwamen zowel het roerend, onroerend en immaterieel erfgoed aan bod. PARCUM stond in voor het aanmaken van een digitale inventaris. Het immaterieel erfgoed werd in kaart gebracht en via een SWOT-analyse konden er concrete acties worden bepaald. Histories vzw richtte een werkgroep op. Op die manier kon de zorg voor het erfgoed opgevolgd worden. Deze werkgroep was cruciaal voor de verbreding van het netwerk en het draagvlak.
De acties die in de werkgroep bepaald werden, wierpen al snel hun vruchten af. De Pelgrimstafel trok meer bezoekers en het voortbestaan van de traditie op lange termijn kon worden gegarandeerd. De erkenning is voor de bezielers en organisatie een kers op de kaart van dit lange erfgoedtraject!
Erfgoedtraject van de Pelgrimstafel
Het Sint-Julianusgasthuis contacteerde PARCUM om een traject op te starten rond de Pelgrimstafel. Het werd uiteindelijk een traject van integrale zorg voor het erfgoed. Het rijke patrimonium en tradities werden in kaart gebracht. Concrete acties wierpen al snel hun vruchten af.
Andere interessante blogartikels
Vlaanderen: Rijk aan zingevingsrituelen en -tradities
Onder de noemer ‘Wat geeft zin? Praktijken, tradities en gewoonten die jij beleeft in het kader van jouw levensbeschouwing’, sloegen Werkplaats immaterieel erfgoed, PARCUM en KADOC-KU Leuven het voorbije jaar de handen in elkaar om de diversiteit aan immaterieel erfgoed gelinkt aan religie en levensbeschouwing zichtbaar te maken.
Leuvense erfgoedpartners engageren zich formeel om voor elkaar te zorgen bij rampen
Op 9 december ondertekenden de Leuvense cultureel erfgoedspelers de intentieverklaring dat ze elkaar bijstaan in noodgevallen en dat ze hiervoor expertise en middelen delen vanuit het Leuvense calamiteitennetwerk. Met de klimaatverandering waaronder de intensere regenval en rampen zoals bijvoorbeeld in de Vesdervallei, beseft de Leuvense cultureel erfgoedsector dat voorbereiding, risicoanalyse en samenwerking cruciaal zijn voor de toekomst.
PARCUM brengt werkbezoek aan Hôpital Notre-Dame à la Rose en Geraardsbergen
In december ging het team van PARCUM op tweedelig werkbezoek. In de voormiddag brachten we een bezoek aan het prachtige Notre-Dame à la rose, een 13e eeuw gasthuis in het hart van het Henegouwse Lessines, en in de namiddag maakten we een stadswandeling onder begeleiding in Geraadsbergen. Afsluiten deden we natuurlijk met een mattentaartje.