Marie bellando mitjans 1 Zqu M1n8 G2 M unsplash

Sint-Laurentius - BIBOX

Dankzij het inbrengen van een nieuwe verdieping en het maken van goede afspraken nemen de eredienst en de bibliotheek in de Sint-Laurentiuskerk elk hun eigen ruimte in.

Oude naam
Sint-Laurentius
Locatie
Marktstraat
8710 Wielsbeke
Routebeschrijving
Functie
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Nevenbestemming (gedeeld gebruik)
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Voormalig

Een toekomst voor de Sint-Laurentiuskerk

Na het verschijnen van de conceptnota 'Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk' van minister Geert Bourgeois in 2011 startte het gemeentebestuur van Wielsbeke met een denkoefening omtrent het gebruik van de drie parochiekerken op haar grondgebied. Onmiddellijk werd de link gelegd met de acute nood aan een nieuw onderkomen voor de gemeentelijke bibliotheek. Het plan werd voorgelegd aan de kerkfabriek, die enthousiast was over het project, te meer omdat een nevenbestemming van het kerkgebouw kansen biedt voor een continuïteit van de eredienst.

Scheiding van functies

Het architectenbureau Demeyere uit Kortrijk voerde een architecturale haalbaarheidsstudie uit naar de Sint-Laurentiuskerk. Deze modern-gotische kerk werd opgetrokken in de jaren 1950 naar een ontwerp van Jozef Demeyere. De kerkfabriek en de gemeente kozen voor het inbrengen van een nieuwe verdieping in het schip. De gelijkvloerse verdieping en het koor blijven zo gevrijwaard voor de eredienst. De eerste verdieping doet dienst als bibliotheekruimte en staat met een passerelle in verbinding met een nieuwbouw naast de kerk. Een grote grasvlakte naast de Sint-Laurentiuskerk gaf de ontwerpers de mogelijkheid om extra ruimte te creëren voor kantoren, sanitair en archief.

De werken startten in september 2017 en werden opgeleverd in juli 2018. De totale kost kwam op 3.7 miljoen euro waarvan een klein deel werd gesubsidieerd door het Agentschap Binnenlands Bestuur. Op 15 juli hield men na de misviering een opendeurdag die op een grote belangstelling kon rekenen. Volgens kerk- en bibliotheekbezoekers blijft het gebouw als kerk nog heel herkenbaar.

© Frank Meurisse
© Frank Meurisse

Gedeeld gebruik vraagt goede afspraken

In samenspraak met het bisdom Brugge werd een beheersovereenkomst opgemaakt tussen de gemeente en de kerkfabriek. Dit om een aantal praktische en juridische afspraken te maken, zoals over de verdeling van de kosten en de openingsuren van zowel de kerk als de bibliotheek. Zo zal de bibliotheek nooit geopend zijn als de kerk gebruikt wordt voor de eredienst en vice versa.

© Frank Meurisse
© Frank Meurisse

Ook in Diksmuide, Hoeselt en Kaulille kreeg de gemeentelijke bibliotheek een plek in een kerk.

 • © Frank Meurisse
  © Frank Meurisse
 • © Frank Meurisse
  © Frank Meurisse
 • © Frank Meurisse
  © Frank Meurisse
 • © Frank Meurisse
  © Frank Meurisse
 • © Frank Meurisse
  © Frank Meurisse
 • © Frank Meurisse
  © Frank Meurisse

Andere herbestemde kerken