Sint-Laurentius - BIBOX
Dankzij het inbrengen van een nieuwe verdieping en het maken van goede afspraken nemen de eredienst en de bibliotheek in de Sint-Laurentiuskerk elk hun eigen ruimte in.
Een toekomst voor de Sint-Laurentiuskerk
Na het verschijnen van de conceptnota 'Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk' van minister Geert Bourgeois in 2011 startte het gemeentebestuur van Wielsbeke met een denkoefening omtrent het gebruik van de drie parochiekerken op haar grondgebied. Onmiddellijk werd de link gelegd met de acute nood aan een nieuw onderkomen voor de gemeentelijke bibliotheek. Het plan werd voorgelegd aan de kerkfabriek, die enthousiast was over het project, te meer omdat een nevenbestemming van het kerkgebouw kansen biedt voor een continuïteit van de eredienst.
Scheiding van functies
Het architectenbureau Demeyere uit Kortrijk voerde een architecturale haalbaarheidsstudie uit naar de Sint-Laurentiuskerk. Deze modern-gotische kerk werd opgetrokken in de jaren 1950 naar een ontwerp van Jozef Demeyere. De kerkfabriek en de gemeente kozen voor het inbrengen van een nieuwe verdieping in het schip. De gelijkvloerse verdieping en het koor blijven zo gevrijwaard voor de eredienst. De eerste verdieping doet dienst als bibliotheekruimte en staat met een passerelle in verbinding met een nieuwbouw naast de kerk. Een grote grasvlakte naast de Sint-Laurentiuskerk gaf de ontwerpers de mogelijkheid om extra ruimte te creëren voor kantoren, sanitair en archief.
De werken startten in september 2017 en werden opgeleverd in juli 2018. De totale kost kwam op 3.7 miljoen euro waarvan een klein deel werd gesubsidieerd door het Agentschap Binnenlands Bestuur. Op 15 juli hield men na de misviering een opendeurdag die op een grote belangstelling kon rekenen. Volgens kerk- en bibliotheekbezoekers blijft het gebouw als kerk nog heel herkenbaar.
Gedeeld gebruik vraagt goede afspraken
In samenspraak met het bisdom Brugge werd een beheersovereenkomst opgemaakt tussen de gemeente en de kerkfabriek. Dit om een aantal praktische en juridische afspraken te maken, zoals over de verdeling van de kosten en de openingsuren van zowel de kerk als de bibliotheek. Zo zal de bibliotheek nooit geopend zijn als de kerk gebruikt wordt voor de eredienst en vice versa.
Bronnen
Gesprek met burgemeester Jan Stevens, 19/4/2019
Standaard.be - "West-Vlaamse kerk pakt uit met zwevende bibliotheek"
Andere herbestemde kerken
Heilige Lodewijk van Montfortkerk
De moderne parochiekerk Heilige Lodewijk van Montfort is en blijft een huis voor de geloofsbeleving, maar opent ook de armen voor het lokale verenigingsleven. De gemeenschap staat hier centraal.
Kerk van Leegkerk
De kerk van Leegkerk is opnieuw een ankerplaats voor de lokale gemeenschap en is opgenomen in een bovenregionaal recreatief en educatief netwerk voor de beleving van het Groninger landschap en haar cultuurgeschiedenis.
House of Compassion
Met ‘House of Compassion - Beguinage - Begijnhof - Beginenhof’ huisvest de Sint-Jan-Baptist ten Begijnhofkerk een nieuw project dat meer dan ooit een stem aan de stemlozen wil geven.