© ASSAR LLOX Architects

Woon- en Zorgcampus Amandina

Dit vroegere Franciscanessenklooster transformeerde naar een prachtig woon- en zorgcentrum met een moderne technische infrastructuur.

Oude naam
Franciscanessenklooster
Locatie
Bredabaan
2990 Gooreind-Wuustwezel
Routebeschrijving
Functie
Zorg
Wonen
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Landschap
Parochiekerk
Nee

Een Franciscanessenklooster

In 1895 werd in Gooreind (Wuustwezel) het internationaal noviciaat van de Franciscanessen Missionarissen van Maria gesticht. Hun zusters werden over heel de wereld uitgezonden. Meer dan 2000 novicen kregen hier hun opleiding. In de jaren voor de verbouwing in 2012 verbleven er nog hooguit dertig zusters. In 2008 besloten de Franciscanessen het klooster te verlaten en twee jaar later gingen de deuren van het instituut onherroepelijk dicht. De zusters schakelden vzw Kempens Landschap in, die het gebouw in 2012 opkochten om kandidaten te zoeken voor de herbestemming van de gebouwen.

© ASSAR LLOX Architects
© ASSAR LLOX Architects

Transformatie met een sociaal karakter

Ibens Bouw en Ontwikkeling en Amate, een vzw actief in de zorgsector, transformeerden de site tot een woonzorgcentrum met 97 rusthuisbedden en 60 serviceflats. In Wuustwezel was er namelijk nood aan seniorenhuisvesting met een sociaal karakter. "De kracht van dit dossier zit hem in het sociale karakter waarbij de grote nood aan seniorenhuisvesting in Wuustwezel en omstreken een mooie invulling krijgt. Ook zal dit project op korte termijn voor een aanzienlijke bijkomende tewerkstelling zorgen in de regio," vertelt Herman Bernaerts, gedelegeerd bestuurder van Ibens. Het project paste perfect in de visie van vzw Kempen Landschap, omdat zij op zoek waren naar een manier om het 40 hectare grote domein te behouden en publiek te maken. Voor de renovatie werkten zij samen met het architectenbureau LLOX. De werken gingen van start in augustus 2012 en waren afgerond in mei 2014. Het merendeel van de kloostergebouwen bleek echter niet geschikt voor herbestemming tot woonzorgcentrum en werd gesloopt.

© ASSAR LLOX Architects
© ASSAR LLOX Architects

Zuster Amandina

De herinnering aan het kloosterverleden blijft wel bestaan door onder meer de naam van de campus, die verwijst naar missiezuster Amandina van Schakkebroek. Zij was een van de Belgische missiezusters in China die er werd uitgewezen. Omdat ze haar uitwijzing negeerde, werd ze tijdens de Bokseropstand terechtgesteld. Op 1 oktober 2000 werd Amandina heilig verklaard.

Neogotische kapel gemoderniseerd

De neogotische kapel kreeg een centrale plaats als cafetaria en polyvalente ruimte. Ook het OCMW vond er een plaats. De kapel werd eerst grondig gerestaureerd met moderne verwarmings- en lichttechnieken en een nieuwe stenen vloer. Extra openingen in de gevels laten veel licht binnen en zorgen voor een groot ruimtegevoel door het panoramisch zicht. De ruimte op het doksaal werd met een glazen wand afgescheiden van de rest van de kapel.

  • © ASSAR LLOX Architects
    © ASSAR LLOX Architects
  • © ASSAR LLOX Architects
    © ASSAR LLOX Architects
  • © ASSAR LLOX Architects
    © ASSAR LLOX Architects

Bronnen

Amate - Amandina Wuustwezel

Projects Assar Architects - RCH Amandina

"Kloosterdomein Wuustwezel is nu zorgcampus Amandina," Bouwen aan Vlaanderen, nr. 3, 2014.

Andere herbestemde kerken