Dscn2442

Provinciaal Museum Begijnhofkerk

Het Provinciaal Museum Begijnhofkerk Sint-Truiden vormt een uniek historisch kader voor wisselende tentoonstellingen en concerten.

Oude naam
Begijnhofkerk Sint-Agnes
Locatie
Begijnhof
3800 Sint-Truiden
Routebeschrijving
Functie
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Nee

Unieke muurschilderingen

De bouw van de kerk startte in 1258, nadat abt Willem van Rijkel (1249-1272) het terrein in 1258 aan de begijnhofgemeenschap had gegeven. De kerk is het resultaat van verschillende bouwfases en restauratiecampagnes. De kerk draagt zowel romaanse als gotische kenmerken.

De begijnhofkerk staat vooral bekend voor haar achtendertig muurschilderingen (1300 tot 1600). Op de oudste fresco's zijn de apostelen terug te vinden, terwijl de jongere schilderingen Bijbelse taferelen en episodes uit heiligenlevens afbeelden.

076 8032

Provinciaal museum

Na een grondige restauratie kreeg de kerk een museale functie. Men haalde daarvoor de kerk helemaal leeg. De barokke preekstoel (1672), het hoogaltaar, de tribune (1644-1646) met een Ancion-orgel en enkele zij-altaren zijn echter blijven staan.

Het Provinciaal Museum Begijnhofkerk Sint-Truiden wordt benut als platform voor tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en andere passende publieke manifestaties. Bij de ontsluiting van de begijnhofkerk wordt op de eerste plaats uitgegaan van de openstelling van het historisch monument voor het publiek. Door haar zeer goede akoestiek leent de kerkruimte zich uitstekend voor klassieke muziek.

Dscn2435 0

Andere herbestemde kerken