Provinciaal Museum Begijnhofkerk
Het Provinciaal Museum Begijnhofkerk Sint-Truiden vormt een uniek historisch kader voor wisselende tentoonstellingen en concerten.
Unieke muurschilderingen
De bouw van de kerk startte in 1258, nadat abt Willem van Rijkel (1249-1272) het terrein in 1258 aan de begijnhofgemeenschap had gegeven. De kerk is het resultaat van verschillende bouwfases en restauratiecampagnes. De kerk draagt zowel romaanse als gotische kenmerken.
De begijnhofkerk staat vooral bekend voor haar achtendertig muurschilderingen (1300 tot 1600). Op de oudste fresco's zijn de apostelen terug te vinden, terwijl de jongere schilderingen Bijbelse taferelen en episodes uit heiligenlevens afbeelden.
Provinciaal museum
Na een grondige restauratie kreeg de kerk een museale functie. Men haalde daarvoor de kerk helemaal leeg. De barokke preekstoel (1672), het hoogaltaar, de tribune (1644-1646) met een Ancion-orgel en enkele zij-altaren zijn echter blijven staan.
Het Provinciaal Museum Begijnhofkerk Sint-Truiden wordt benut als platform voor tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en andere passende publieke manifestaties. Bij de ontsluiting van de begijnhofkerk wordt op de eerste plaats uitgegaan van de openstelling van het historisch monument voor het publiek. Door haar zeer goede akoestiek leent de kerkruimte zich uitstekend voor klassieke muziek.
Andere herbestemde kerken
Heilige Lodewijk van Montfortkerk
De moderne parochiekerk Heilige Lodewijk van Montfort is en blijft een huis voor de geloofsbeleving, maar opent ook de armen voor het lokale verenigingsleven. De gemeenschap staat hier centraal.
Concertruimte Jezuïetenkerk.be en Cultuurcampus Lier
Deze voormalige Jezuïetenkerk werd omgebouwd tot volwaardige concertruimte. Koren, orkesten en dansgroepen palmen er het podium in.
KulturRaum Zwingli-Kirche
In de KulturRaum Zwingli-Kirche worden laagdrempelige culturele activiteiten georganiseerd die ervoor zorgen dat de kerk (gedeeltelijk) blijft wat ze altijd al was: een ontmoetingsruimte voor de wijkbewoners.