© Archipl

Sportkapel Sint-Paulus

Architectenbureau Archipl maakte van deze kapel een moderne gymruimte voor de Sint-Paulusschool in Zwijnaarde.

Oude naam
Sint-Pauluskapel
Locatie
Ebergiste de Deynestraat 2 90
9000 Gent
Routebeschrijving
Functie
Onderwijs
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Nee

Een schoolvoorbeeld

Het was Alfons De Vijver (1876-?), de vermoedelijke huisarchitect van de Broeders van Liefde, die voor de broeders de kapel ontwierp op de site van Sint-Paulus. De kapel is één van de vroegste voorbeelden van een herbestemming van een kapel tot een sportzaal.

Andere meer recente voorbeelden zijn de speelkapel van Sint-Paulus in Sint-Denijs-Westrem, de turnzaal van de Sint-Lievenspoort in Gent en de turnzaal in de Sint-Eligiuskerk in Bentille.

Voorbeelden van sportruimtes in kerken die niet verbonden zijn aan een school, zijn de turnkring Sint-Jan Berchmans in Hemiksem, de Circuskerk in Gent en Cirkus in Beweging in Leuven.

© Archipl
© Archipl

Moderne gymruimte

Door de krimpende broedergemeenschap, de hoge energiekosten, het minder frequent gebruik van de kapel en de nood aan een moderne gymruimte voor de school, kreeg de schoolkapel in 2000 een herbestemming.

De school nam het architectenbureau Archipl onder de arm voor de reconversie naar turnzaal. De kapel, waarvan een groot deel van de oorspronkelijke interieurafwerking verloren ging door een grondige restauratie in 1969, werd verder ontmanteld in 2001-2002. De architecten verwijderden namelijk alle christelijke symbolen, alsook het doksaal en het orgel. De glasramen en schilderijen verhuisden naar het Museum Dr. Guislain.

Op de plek van het doksaal staat nu een gesloten volume met kleedkamers en sanitair, terwijl het koor is omgetoverd tot een open stalruimte voor turntoestellen. Archipl schilderde alle muren wit en verving het glas-in-lood door heldere en isolerende beglazing. Sporten gebeurt op de felblauwe vloer, die dankzij nieuwe isolatie altijd een aangename temperatuur behoudt.

© Archipl
© Archipl

Andere herbestemde kerken