La Peinturette
In afwachting van een definitieve herbestemming, gebruikt Willem Fouquaert de kerk als toonzaal voor zijn gerestaureerde vintagemeubelen. De kerk is ook een plek voor lezingen en exposities.
Dorpsgezicht
De Sint-Martinuskerk en haar omringende kerkhof zijn gebouwd op een verhevenheid in het dorp en samen vormen ze een beeldbepalend element in de gemeente. Hoewel de kerk al sinds 1936 een beschermd monument is, zou het tot 1986 duren vooraleer de dorpskom als dorpsgezicht zou worden beschermd.
Verscheidene bouwfases
De eerste vermelding van de Sint-Martinuskerk is terug te vinden in een document uit 1145. Op het einde van de dertiende of het begin van de veertiende eeuw bouwde men een vierkante toren op de plaats van het koor. De kapel, met gotische spitsboogvensters tegen de zuidmuur van de toren, stamt uit de vijftiende eeuw.
In de zestiende eeuw onderging de kerk een transformatie. De toren werd verhoogd en de bouw van een vijfzijdig koor breidde de kerk oostelijk uit. De kleine sacristie in de zuidoostelijke oksel stamt eveneens uit de zestiende eeuw. In 1595 brandde het schip en de zuidelijke transeptarm uit. In het begin van de zeventiende eeuw begon de wederopbouw, beginnend met het Laurentiuskoor in 1602. In 1612 begonnen de werken aan het schip. In deze eeuw kwam de noordelijke transeptarm tot stand. In het midden van de volgende eeuw bracht men een stucplafond in het schip, de hoofdingang en het meubilair in Lodewijk XVI-stijl aan.
Antiek
De kerk wordt sinds januari 2018 niet langer gebruikt voor de eredienst. Om leegstand en verdere aftakeling van het gebouw te voorkomen, sloot de gemeente Wetteren een jaarlijks verlengbare overeenkomst af met antiquair Willem Fouquaert. De kerk huisvest zijn antiekzaak. Het bijhorende kerkhof is niet in die overeenkomst opgenomen. Willem Fouquaert staat in voor het klein onderhoud en een constante verwarming van de kerk tot minimum tien à twaalf graden. Volgens de overeenkomst moet de historische informatie over de kerk ontsloten worden.
De kerk is tijdens de openingsuren toegankelijk voor toeristen en in samenspraak met de dienst Cultuur van de gemeente kunnen er kleine evenementen en tentoonstellingen georganiseerd worden. De overeenkomst blijft tijdelijk, in afwachting van een definitieve herbestemming.
Andere herbestemde kerken
Heilige Geestkapel
Het gebouw heeft een rijke geschiedenis: van liefdadigheidsinstelling, tot wachtzaal voor armen, van stadspoppentheater tot evenementenlocatie,
Gemeentelijk Administratief Centrum Zoersel
Van Bethaniënhuis naar gemeentehuis: dit voormalige kloostergebouw is niet weg te denken uit het collectief geheugen van Sint-Antonius.
Blok@kerk Sint-Katarina
Wil je jouw studieresultaten verbeteren? Probeer dan eens te studeren in een kerk!