Blauwe Zone van het OLVA
De kapel van het OLVA heeft een moderne transformatie gekregen tot een blauwe, rustgevende ruimte voor stilte en gesprek, een asielplek voor de leerlingen.
Een hedendaagse kapel
De kapel van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek (OLVA) onderging in het voorjaar van 2015 een metamorfose. De gebedsplaats was in onbruik geraakt, dus zocht de school naar een manier om de ruimte in te richten naar de wensen en noden van de leerlingen en docenten.
In het nieuwe concept blijft het lokaal een bezinningsruimte, een kapel in een hedendaagse vorm. Nu heet de schoolkapel de ‘Blauwe Zone’, een naam die aansluit bij haar huidige uiterlijk, omdat de ruimte van vloer tot plafond met donkerblauwe krijtverf is beschilderd. Zo kunnen de leerlingen de gehele ruimte als schrijfvlak gebruiken.
Lichtpunt
De donkere ruimte heeft een groot lichtpunt, gevormd door een kamer met witte translucente wanden. In dit lichtobject kunnen (lesoverschrijdende) klasgesprekken worden gevoerd, terwijl de donkerblauwe ruimte uitnodigt voor individueel gebruik.
Fontein
Een fontein staat in een hoek van de zaal, zodat de krijtwanden schoongemaakt kunnen worden. De handeling van het reinigen kan als ritueel gezien worden.
De 'Blauwe Zone' is ontworpen door interieurarchitect Tom Callebaut, die met zijn ontwerpbureau tcct ook verantwoordelijk is geweest voor de Kapel van de Ontluiking in Groot-Bijgaarden, de Sint-Niklaaskerk in Willebroek en de weekkapel in de Sint-Pieterkerk in Torhout.
Andere herbestemde kerken
Woon- en Zorgcampus Amandina
Dit vroegere Franciscanessenklooster transformeerde naar een prachtig woon- en zorgcentrum met een moderne technische infrastructuur.
Urnenkerk Heilige Kruisverheffing en dorpshuis De Seizoenen
De Heilige Kruisverheffingskerk kende een bewogen geschiedenis. Ze vindt nu stilte als laatste rustplaats van 120 mensen. Het aangrenzende dorpshuis, waar onder andere lezingen, voorstellingen en vernissages worden georganiseerd, maakt het complex tot een vitaal geheel.
CrossFit Posterus
De leegstaande Heilige Rozenkranskerk is sinds 2016 door sporters in gebruik genomen. Het interieur is zo min mogelijk aangetast.