© Philippe van Gelooven

Crypterium (ontmoetingscentrum de Crypte)

De crypte van de Sint-Martinuskerk is een plek waar allerlei socioculturele activiteiten doorgaan. Het centrum huisvest drie modern uitgeruste vergaderlokalen en een gebedsruimte.

Oude naam
Sint-Martinus
Locatie
Crypteplein 1
3600 Genk
Routebeschrijving
Type bestemming
Valorisatie
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Ja

Kerk vanuit het puin

De huidige Sint-Martinuskerk uit 1950-1953 werd gebouwd op het puin dat overbleef nadat het Amerikaanse leger in 1944 Genk per vergissing bombardeerde. De neogotische kerk uit 1858 met laatgotische toren stond niet ver van de restanten die in 1956 bij archeologische opgravingen werden gevonden. Sporen gaan terug tot de achtste eeuw. De huidige kerk naar ontwerp van M. De Paepe werd in gebruik genomen op 24 juni 1953. Een officiële wijding volgde pas op 14 mei 1961 door Mgr. Guillaume Van Zuylen (1910-2004).

© Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven

Crypte

De kerkfabriek besliste in 2013 om de grote crypte, die dienstdeed als stapelplaats voor een toneelgroep, onder handen te nemen. De voornaamste drijfveer was het creëren van een ontmoetingsplaats voor de kerkgemeenschap. Er was nood aan een sacristie en lokalen voor de bedienaars van de eredienst en de misdienaars, vergaderlokalen voor de parochiale werkgroepen, een aparte gebedsruimte voor een kleinere groep gelovigen, een keuken, sanitaire voorzieningen en een plek om socioculturele activiteiten te laten doorgaan.

Voor de realisatie van het project kreeg de kerkfabriek subsidies en een 'doorgeeflening' bij de stad Genk. Peter Cornoedus & Partners was verantwoordelijk voor het ontwerp en bouwbedrijf Reulens voor de uitvoering.

Tijdens de verbouwing van de kerk in 2015-2016 vond de eredienst uitsluitend plaats in de crypte. Vandaag gaan alle zon- en feestdagvieringen, doopsels, vormsels, huwelijken en begrafenissen door in de grote kerk. Weekdiensten vinden plaats in de gebedsruimte van de crypte. Naast de gebedsruimte voor liturgische activiteiten zijn er drie vergaderzalen die samengevoegd kunnen worden. Er is een professionele keuken, sanitair en een moderne licht- en geluidsinstallatie.

  • © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven
  • © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven
  • © Philippe van Gelooven
    © Philippe van Gelooven

Andere herbestemde kerken