© Webton

Webton

In de voormalige Bethlehemkerk worden sinds 2016 websites gebouwd door hightechbedrijf Webton.

Oude naam
Bethlehemkerk
Locatie
Oelerwerg 95
7555 GL Hengelo
Routebeschrijving
Functie
Kantoor
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Voormalig

Expressionistische interbellumkerk

Anton Karel Beudt (1885-1934) maakte het ontwerp van de Bethlehemkerk, die vanaf 1934 dienstdeed als de tweede Hervormde kerk van Hengelo. Een paraboolvormig gewelf overspant het schip van de expressionistisch vormgegeven interbellumkerk.

De Hervormde Gemeente besloot in 2001 de Bethlehemkerk af te stoten vanwege de terugloop van het aantal leden in Hengelo.

© Webton
© Webton

Kerk in het digitale tijdperk

Na de onttrekking van de kerk betrekt het architectenbureau Groothuis+Postma het gemeentelijk monument. Het concept voor het nieuwe ontwerp was “luister naar de taal van het gebouw.” De indeling werd gebaseerd op het eerdere gebruik van de kerk: de arcades dienden nog steeds als looppaden en het architectenbureau ruilden de kerkbanken in voor bureaus. Vooraan in de kerk kwam een transparante vergaderruimte. Om voldoende daglicht te hebben, vervingen ze de repeterende groepen van drie smalle vensters in de zijgevels door grote cortenstalen puien.

Nadat het architectenbureau failliet werd verklaard, kwam het kerkgebouw opnieuw te koop te staan. Sinds 2016 is Webton Internetdesign in de voormalige kerk gevestigd. Het hightechbedrijf kampte sinds enige tijd met ruimtegebrek en was op zoek naar een onderkomen met meer uitstraling. Opnieuw werden er slechts enkele kleine, architecturale ingrepen gedaan. De originele preekstoel en het orgel bevinden zich nog steeds in het kerkgebouw.

© Webton
© Webton
  • © Herbestemde Kerken in Overijssel
    © Herbestemde Kerken in Overijssel
  • © Webton
    © Webton
  • © Webton
    © Webton

Andere herbestemde kerken