Engelenburcht
Deze veelzijdige kloostersite met zijn rustgevende tuinen herbergt een sociale campus, een bedrijvencentrum, een ruimte voor seminaries en optredens en een dagopvang voor zorgbehoevenden.
Ursulinenklooster
In 1818 stichtte de Tildonkse pastoor Joannes Lambertz (1785-1869) het eerste Ursulinenklooster met school sinds de afschaffing van de orde tijdens de Franse Revolutie. Op de huidige locatie startte in 1822 de bouw van een immens complex dat op het einde van de negentiende eeuw min of meer zijn definitieve vorm kreeg. De ommuurde site bestond uit een klooster, een internaat, een boerderij, een kapel, een kerk, een feestzaal, tuinen, ... De neogotische kapel en kerk werden gebouwd in respectievelijk 1863 en 1880.
Sociale campus en bedrijvencentrum
In het jaar 2007 verlieten de laatste Tildonkse kloosterzusters het moederhuis van de Belgische Ursulinen. Het gebouw bleef enkele jaren leegstaan, totdat de orde de beschermde kloostersite schonk aan Immo Kwaliteitsfonds, een vzw van Ons (vroeger Groep KVLV).
Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, bouwde vzw Immo Kwaliteitsfonds het voormalige klooster om tot een sociale campus en een bedrijvencentrum voor sociale, toeristische en culturele organisaties. Aangezien de oorspronkelijke naam 'Sint-Angela-instituut' verwijst naar de nog bestaande school, veranderde de naam naar 'Engelenburcht'.
Veelzijdige kloostersite
Dankzij de grondige restauratie en herinrichting, gecoördineerd door het Leuvense architectenbureau a33 in samenwerking met Koplamp Architecten, herbergt de oude kloostersite verschillende nieuwe functies. In het onthaal bevindt zich een belevingscentrum over WO I en wordt er informatie gegeven over de organisaties gehuisvest in het gebouw.
Die organisaties beschikken over kantoor- en ontvangstruimtes op de eerste en tweede verdieping van de sociale campus. Landelijke Thuiszorg organiseert er een collectief autonome dagopvang (CADO) voor ouderen en zorgbehoevenden. Diverse ruimten in het complex worden gebruikt voor vergaderingen en seminaries.
De kloosterkerk heeft een nieuwe functie als multifunctionele ruimte voor seminaries en voor podiumactiviteiten zoals concerten. In de kloosterkapel bevindt zich een restaurant, terwijl de refter getransformeerd is tot themacafé. De tuin en het park met de moestuin kregen een functie als bezinnings- en stilteplek.
Een zaal boeken in de Engelenburcht?
Andere herbestemde kerken
Laudato Si'
Het socio-ecologische project Laudato Si' waar duurzaamheid en gemeenschapsopbouw centraal staan, vond een onderkomen in de Sint-Lucaskerk op Linkeroever.
Klimzaal Maniak Padoue
Driebeukige kerk in neogotische stijl vindt een tweede leven als klimzaal. Maniak Padoue nodigt expliciet buurtbewoners uit om te komen klimmen.