© Ad Random

Roo-kerk

De Roo-kerk is zowel een liturgische ruimte als een plaats voor ontmoeting. Het moderne en makkelijk verplaatsbare interieur maakt het mogelijk om de kerk snel aan te passen aan allerlei activiteiten.

Oude naam
Sint-Bavo
Locatie
Kerkwegel
9090 Melle - Gontrode
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Spiritueel
Type bestemming
Valorisatie
Nevenbestemming (multifunctioneel gebruik)
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Ja

Gebed en ontmoeting

De negentiende-eeuwse neogotische Sint-Bavokerk staat op een prominente plaats in Gontrode. Nog steeds vormen het gebouw en het leven in en rond de kerk het middelpunt van de gemeenschap. In februari 2017 heropende de kerk met een vernieuwde bestemming en een nieuwe naam, Roo-kerk.

De kerk is nog een gebouw van de eredienst, maar de parochie en de kerkfabriek stellen de kerk open als ontmoetingsruimte voor niet-liturgische activiteiten. Er is plaats voor rust, stilte en gebed maar eveneens voor lezingen, concerten, tentoonstellingen, debatten, ontmoetingen, ...

Kunsttentoon stelling 2

Ankerplaats

De ontmoetingsruimte is ontstaan uit een streven naar een warme en zorgzame buurt. De werking is geïntegreerd in die van de vzw Welkomshuis Het Anker. De bedoeling is dat de kerk ook uiteindelijk een totaalconcept zal vormen met de nieuwe pastorij, waar vzw De Heide een zorgsite ontwikkelt. Naast eenentwintig woningen, komt op deze plaats ook cafetaria ‘De Herberg’, die eveneens beschikbaar is voor eventuele evenementen in de kerk.

Architecturaal contrast

Om het geloof, de visie en de werking kracht bij te zetten werd het interieur gemoderniseerd in samenwerking met de ontwerpers van Ad Random. Een nieuwe laag witte verf contrasteert met het donkere neogotische meubilair. Nieuwe meubels in lichter berkenhout creëren een rustige en gezellige omgeving waarin het aangenaam vertoeven is. Ze laten bovendien de andere elementen in de kerk nog steeds tot hun recht komen. Aan de buitenzijde van de kerk is een nieuw sanitair blok toegevoegd.

De nieuwe meubels zijn verplaatsbaar om een snelle omvorming van de ruimte mogelijk te maken. Ze kunnen drager zijn van kunst, maar ze kunnen een cocon vormen voor een intiem gesprek. Ze zijn wat de gemeenschap vandaag nodig heeft om een multifunctioneel gebruik mogelijk te maken.

© Ad Random
© Ad Random

De Roo-kerk huren voor een activiteit of evenement?

 • © Ad Random
  © Ad Random
 • © Ad Random
  © Ad Random
 • © Ad Random
  © Ad Random
 • © Ad Random
  © Ad Random
 • © Fotografie Hugo Lefèvre
  © Fotografie Hugo Lefèvre

Andere herbestemde kerken