© Alf Mertens

Gezondheidscentrum Leonardus

Dit rijksmonument is omgedoopt tot een wijkgericht gezondheidscentrum. Om dit mogelijk te maken is er een vrijstaand gebouw in de kerk geplaatst, zodat het oude gebouw intact blijft.

Oude naam
Heilige Leonarduskerk
Locatie
Wethouder Ebbenlaan 131
5701 AH Helmond
Routebeschrijving
Functie
Zorg
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Voormalig

Gezonde wijk

Door terugloop van het kerkbezoek was de Leonarduskerk eind jaren 90 leeg komen te staan. De gemeente Helmond had de kerk overgenomen van het bisdom. Na een leegstand van enkele jaren werd er een nieuwe bestemming gevonden.

In samenwerking met de gemeente, Groepscare, ontwikkelaar voor gezondheidscentra, en de toekomstige gebruikers van het centrum ontwikkelde men een plan om van de voormalige kerk een wijkgericht gezondheidscentrum te maken. De basis voor een positieve samenwerking tussen de verschillende disciplines is in deze periode van ontwikkeling gelegd.

© Herbestemming Kerken
© Herbestemming Kerken

Rijksmonument intact

Aangezien de kerk een rijksmonument is, mocht er aan het uiterlijk van de kerk in principe niets veranderen. De enige concessie die gedaan is, is een lichtstraat in het dak om voldoende lichtinval te bewerkstelligen. Ook het interieur van de kerk moest zoveel mogelijk onaangetast blijven. Hiertoe is een min of meer vrijstaand gebouw in de kerk geplaatst. Alle gebruikte materialen zijn door bestaande openingen naar binnen gebracht en zouden indien nodig weer verwijderd kunnen worden. Hierdoor blijft het in principe mogelijk de kerk in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen.

Deze nieuwbouw binnen de huid van de kerk laat zien dat modern en traditioneel uitstekend te combineren zijn. De sprekende kleuren van de binnenschil geven de kerk een warme en toch frisse uitstraling.

 • © Alf Mertens
  © Alf Mertens
 • © Alf Mertens
  © Alf Mertens
 • © Alf Mertens
  © Alf Mertens
 • © Alf Mertens
  © Alf Mertens

Andere herbestemde kerken