© Sint-Jozef

Sint-Jozef

Goede afspraken maken goede vrienden: in de Sint-Jozefkerk van Brasschaat wordt elk jaar een kerststallententoonstelling georganiseerd.

Oude naam
Sint-Jozef
Locatie
Rerum Novarumlei 24
2930 Brasschaat
Routebeschrijving
Functie
Cultuur
Spiritueel
Type bestemming
Valorisatie
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Ja

Vlaamse Federatie van Kerststallenvrienden

Al meer dan drie decennia worden kerststallententoonstellingen georganiseerd door plaatselijke kerstcomités als onderdeel van de “Vlaamse Federatie van Kerststallenvrienden”. De vzw “Kerstcomité Brasschaat” doet dit sinds 2008 in de Sint-Jozefkerk van Brasschaat. In het verleden werden ook al gelijkaardige tentoonstellingen georganiseerd in de parochiekerken Sint-Willibrordus Berchem, Heilig Hart Schoten, Onze Lieve Vrouw Geboorte Hoboken en het Mariapark in Oostmalle.

© Sint-Jozef
© Sint-Jozef

Praktisch


Het goede verloop berust op goede afspraken tussen de kerkfabriek en het Kerstcomité. Voor het gebruik van de parochiekerk werd een contract opgemaakt. De kerkfabriek treedt op als verhuurder die aan een huurprijs een vooraf afgesproken deel van de kerk ter beschikking stelt voor het tentoonstellen van de kerststallen. In een deel van de middenbeuk maken stoelen plaats voor tafels en kerststallen. Rond het altaar blijven voldoende stoelen staan voor de zondagviering. De huurder neemt zelf de nodige maatregelen om zich voldoende te verzekeren en bewaking te voorzien tijdens de openingsuren.

Op zoek naar een contract voor jouw kerk?

PARCUM stelt modelcontracten ter beschikking voor kerkfabrieken die hun kerk willen openstellen voor “ander” gebruik. Je kan contracten terugvinden voor onder andere medegebruik, eenmalig, multifunctioneel en gedeeld gebruik van parochiekerken.

Kerststallencultuur in Vlaanderen

De kerststallencultuur is opgenomen op de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen.

"Voor veel mensen is de sociale betekenis van de kerststal het belangrijkst. In essentie heeft de kerststallencultuur zijn wortels in het christendom, maar in werkelijkheid is het veel meer dan louter een symbool van de christelijke cultuur. Het plaatsen van de kerststal is een traditie bij uitstek en is onlosmakelijk verbonden met de Advent en de Kersttijd. Het brengt mensen samen, van jong tot oud, gelovig tot niet-gelovig Veel mensen verbinden de kerststal ook met een boodschap van hoop, geloof en een nieuw begin. De kerststal kan ook een ontmoetingsplaats zijn, in de kerk of op de hoek van de straat, en staat in die zin symbool voor een open en hoopvolle samenleving.

© Sint-Jozef
© Sint-Jozef

De kerststal en de bijhorende figuren zijn vaak het resultaat van de menselijke creativiteit. Kerststallen worden dikwijls door individuen of groepen gebouwd met recuperatiemateriaal. Het hele bouwproces vraagt om een bepaalde techniek en creativiteit. Daarnaast heeft de kerststal zelf ook tal van schrijvers en kunstenaars geïnspireerd.

De eeuwenoude traditie rond het opstellen van de kerststal is vandaag voor veel mensen heel herkenbaar en wordt verbonden met warme herinneringen. Het gebruik wordt vaak spontaan van de ene generatie op de andere generatie doorgegeven."

© Sint-Jozef
© Sint-Jozef

PARCUM en immaterieel cultureel erfgoed

PARCUM ondersteunt de erfgoedgemeenschappen bij het borgen van de kerststallencultuur.

 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef
 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef
 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef
 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef
 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef
 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef
 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef
 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef
 • © Sint-Jozef
  © Sint-Jozef

Andere herbestemde kerken