© Laura Vleugels

Circuskerk

In 2015 toverde Circusplaneet vzw de kerk om in een circusruimte, een plek voor dialoog en ontmoeting in de buurt.

Oude naam
Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede
Locatie
Oud-Strijderslaan 3
9000 Gent
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Voormalig

Kerk op het 'eiland Malem'

De Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede bevindt zich in de sociale woonwijk Malem aan de rand van Gent. Deze kerk werd gebouwd om te beantwoorden aan de behoeften van de groeiende bevolking van het ‘eiland Malem’.

Op een stuk grond van de kerkfabriek van Sint-Jan Baptist verrees in 1956 de bijkerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede naar ontwerp van architect Gerardus-Joseph Van Offeren (1903-1965). De witgekleurde kerk heeft net zoals de school en de jarenvijftighuizen een kenmerkende regionalistische stijl met romaanse invloeden.

In 1976 werd de kerk officieel een parochiekerk met een eigen kerkfabriek.

Een strijd om het gebouw

Door de hertekening van het parochielandschap bij het uitwerken van het kerkenbeleidsplan van Gent werd in 2014 beslist over te gaan tot de verkoop van het kerkgebouw. Potentiële kopers moesten eerst hun doel kenbaar maken. Op basis van die preselectie bleven twee kandidaat-kopers over: glasatelier Mestdagh en Circusplaneet vzw. De Circusplaneet gaf uiteindelijk het hoogste bod, waarna de kerk in hun bezit kwam.

Community Circus

Circusplaneet vzw was sinds 2009 op zoek naar een nieuwe locatie en was altijd al geïnteresseerd om een kerk om te toveren tot circusruimte. Niet alleen de hoogte van de kerkgebouwen spreekt de organisatie aan. “Het zijn ook inspirerende plekken die een geschiedenis meedragen van maatschappelijk engagement en gemeenschapsvorming."

De vzw maakt van de kerk een volwaardig ‘community circus', “een plek waar mensen samenwerken met circus als drijfveer, een plek die aanzet tot dialoog en ontmoeting in de buurt, een plek waar jong circusgeweld kan trainen en creëren, een plek waar kinderen en jongeren op een informele manier leren.”

Crowdfunding

Voor de grondige renovatie werkte Circusplaneet vzw samen met het architectenbureau Piano. Dit bureau zette ideeën om in concrete architecturale plannen die in de periode 2018-2019 werden gerealiseerd. Deze werken omvatten het plaatsen van een foyer met open deuren voor de buurt en de inrichting van een circuszaal met de nodige faciliteiten.

De financiering van dit project werd mogelijk door een crowdfunding, wat het breed gedragen karakter van dit project onderlijnt. De feestelijke inwijding vond plaats op 14 september 2019.

 • © Geert Roels
  © Geert Roels
 • © Laura Vleugels
  © Laura Vleugels
 • © Laura Vleugels
  © Laura Vleugels
 • © Laura Vleugels
  © Laura Vleugels
 • © Wouter de Mol
  © Wouter de Mol

Bronnen

Andere herbestemde kerken