2 HH

Heilig Hartkerk

Deze Antwerpse kerk geeft onderdak aan een multiculturele groep gelovigen en wordt daarnaast ook gebruikt voor bijeenkomsten van organisaties zoals ORBIT vzw.

Oude naam
Heilig Hartkerk
Locatie
Lange Beeldekensstraat 18-22
2060 Antwerpen
Routebeschrijving
Type bestemming
Medegebruik
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Ja

De Antwerpse Sacre Coeur

De kerk van het Heilig Hart is een zuid-noordelijk gerichte neoromaanse centraalbouw uit 1933-1934. De architect Emile Goethals (1886-1951) putte voor zijn ontwerp inspiratie uit de vorm van de Sacre Coeur in Parijs. Hij stelde zich als doel een wijds, ononderbroken zicht naar het altaar toe te creëren. Het byzantijns ogende koepelvormige centrum van 25 meter diameter komt ruimschoots tegemoet aan dit uitgangspunt. Het gebouw is langs beide kanten ingesloten door vooruitstekende bouwblokken. Enkel de noordelijke voorgevel is zichtbaar van op straat, wanneer men er vlak voor staat.

Multiculturele kerk

De kerk van het Heilig Hart, gelegen in de wijk Seefhoek, geeft onderdak aan een multiculturele groep gelovigen. Zo wordt de parochiekerk gedeeld door vier gemeenschappen: een Wit-Russische gemeenschap, een Anglo-Afrikaanse gemeenschap, een Vlaamse gemeenschap en 't Vlot. Die laatste verricht diaconale werken. 't Vlot stelt namelijk tweemaal per week de kapel open waar daklozen en verslaafden kunnen thuiskomen. Op zondag worden achtereenvolgens de rooms-katholieke eucharistieviering, de Grieks-katholieke liturgie en de Anglo-Afrikaanse liturgie gevierd in de kerk. Elke maand vindt er een gezamelijke viering plaats. In de kerk worden ook bijeenkomsten gehouden, door onder andere ORBIT vzw, een organisatie voor diversiteit en migratie.

1 HH

Andere herbestemde kerken