© Tim Schelstraete

Schoolkapel Sint-Hendrik

Na het voorzien van moderne comfortsvoorzieningen, richtte de school Sint-Hendrik in deze kapel naast een sacrale ruimte ook een groot auditorium en godsdienstlokalen in.

Oude naam
Schoolkapel Sint-Hendrik
Locatie
Guido Gezellelaan 105
9800 Deinze
Routebeschrijving
Functie
Onderwijs
Spiritueel
Type bestemming
Nevenbestemming (gedeeld gebruik)
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Nee

Begin van een levendig project

Centraal op de speelplaats van de Leiepoort, campus Sint-Hendrik te Deinze staat de gelijknamige schoolkapel, die haar huidige vorm verkreeg in het jaar 1955. Door het gebrek aan moderne comfortvoorzieningen werd een tiental jaren geleden in samenspraak met het bisdom Gent beslist om de kapel niet langer te gebruiken als sacrale ruimte. Het verlies van de oorspronkelijke functie betekende echter geen eindpunt in de lange traditie van de school, maar een begin van een levendig project over nieuw en gedeeld gebruik van religieus erfgoed.

In een eerste fase werd het dakgebinte geconserveerd. Het gebouw werd van isolatie voorzien en de leien, de dakgoten en de elektrische leidingen op de zolderverdieping werden grotendeels vernield. In 2000 schreef het bisdom schreef een wedstrijd uit om de kapel een herbestemming te geven. Na zestien jaar kreeg de school in 2016 eindelijk de subsidies voor de uitvoering van de werken toegewezen. Architecten- en ingenieursbureau AIKO begeleidde de werken.

Vernieuwde sacrale ruimte

Het concept voor de nieuwe invulling kwam tot stand in nauw overleg met het leerkrachtenteam. Op de eerste plaats moest het gebouw de christelijke identiteit blijven uitstralen en het beleven van het geloof blijven faciliteren. Een 'vernieuwde' sacrale ruimte binnen een polyvalent geheel stond niet ter discussie. Een horizontale opdeling creëerde meer ruimte, zodat het hele concept gerealiseerd kon worden. De ruimte op de eerste verdieping ter hoogte van het koor werd ingericht als kapel met een spectaculair zicht op het monumentale glasraam in de westgevel.

Op dezelfde verdieping zijn twee ruime godsdienstlokalen beschikbaar. De verdieping is toegankelijk met behulp van een lift. Op de gelijkvloerse verdieping doet een deel van het schip en het koor dienst als auditorium - de aula magna - met plaats voor maar liefst 250 personen. Het andere deel van het schip is een polyvalente ruimte die onder andere dienst kan doen als onthaalruimte, studiezaal en receptieruimte. Er werd ook nieuw sanitair, een keuken en een grote bergruimte voorzien. In de sacrale ruimte staat nieuw meubilair waaronder een modern altaar.

De wijding van de nieuwe kapel door Luc Van Looy, bisschop van Gent, en deken Rudy Van Acker vond plaats op 13 oktober 2017.

© Tim Schelstraete
© Tim Schelstraete
 • © Tim Schelstraete
  © Tim Schelstraete
 • © Tim Schelstraete
  © Tim Schelstraete
 • © Tim Schelstraete
  © Tim Schelstraete
 • © Tim Schelstraete
  © Tim Schelstraete
 • © Tim Schelstraete
  © Tim Schelstraete
 • © Tim Schelstraete
  © Tim Schelstraete

Bronnen

Inventaris Onroerend Erfgoed - Sint-Hendrikscollege

HLN - Bisschop zegent Sint-Hendrikskapel in

Koen Vermeulen, directeur Leiepoort Deinze campus Sint-Hendrik

Paul Schaubroeck, oud-directeur Leiepoort Deinze

Andere herbestemde kerken