Gemeenschapshuis Den Donk
Na de sluiting van de parochiekerk en de buurtschool, moesten de inwoners van Donk op zoek naar een nieuwe ontmoetingsruimte. Met de komst van gemeenschapshuis Den Donk probeert men met tal van initiatieven de wijk weer te laten opbloeien.
Een korte geschiedenis
In 1948 werd in Donk, een gehucht in de Kempense gemeente Mol, de bouw van de Sint-Antoniuskerk aangevat. Op 18 december 1949 werd de nieuwe kerk officieel ingewijd. Doordat de industrie in de regio in opmars was, groeide ook de bevolking sterk aan. Een extra gebedsplaats was dus zeer welkom. Een ontwerp van architect R. Van Steenbergen uit Beerse leverde een basilicale kerk in neoromaanse stijl op. Het was echter pas in 1964 dat het gehucht Donk werd erkend als zelfstandige parochie. Het aantal parochianen begon echter vrij snel hierna weer af te nemen. In december 2016 vond de laatste viering er plaats en werd de kerk ten slotte onttrokken aan de eredienst.
Gemeenschapshuis als drijfveer
Naast de kerk werd ook de buurtschool in Donk-Mol gesloten. Het gemeenschapsleven in de wijk kon dus een duwtje in de rug gebruiken. Al snel lagen er, onder impuls van de inwoners en de gemeente, plannen voor een nieuw gemeenschapshuis op tafel. In 2019 gingen de eerste verbouwingswerken van start.
Iets meer dan een jaar later was gemeenschapshuis ‘Den Donk’ klaar voor zijn opening. De nieuw opgerichte en gelijknamige vzw zou voortaan instaan voor de uitbating van de zaal. Door tal van initiatieven te lanceren, hoopt de vzw het gemeenschapsleven in de wijk weer op te krikken.
De voormalige kerk biedt bovendien een nieuwe thuisbasis voor diverse Donkse verenigingen, die er zowel reguliere activiteiten als uitzonderlijke evenementen kunnen laten doorgaan. Ook particulieren kunnen de zaal huren om er feesten te organiseren.
Infrastructuur
Het schip van de voormalige kerk is ingericht als polyvalente zaal die plaats biedt aan zo’n 200 personen. In het koor is een podium geplaatst dat onder andere door toneelverenigingen gebruikt kan worden. Achterin het schip bevindt zich een nieuw volume in houtskeletbouw dat zich over twee bouwlagen uitstrekt. Onderaan is het volume ingericht als keuken met bar en op de eerste verdieping zit een tweede, kleinere polyvalente ruimte. Deze ruimte biedt plaats aan 30 personen en doet voornamelijk dienst als vergaderzaal. Tot slot is er in de zuidelijke zijbeuk een sanitaire blok toegevoegd.
Het gemeentebestuur stond erop dat de infrastructuur van het kerkgebouw aan alle noden van de nieuwe invulling zou voldoen. Op die manier zou het nieuwe gemeenschapshuis een waardige plaatsvervanger zijn voor het oude parochiehuis.
Bronnen
- https://dendonkvzw.be/
- https://www.gemeentemol.be/nieuwsdetail/12106/gemeenschapshuis-den-donk-blaast-gehucht-nieuw-leven-in
- https://www.hln.be/in-de-buurt/mol/oude-kerk-omgevormd-tot-feestzaal-gemeenschapshuis-moet-donk-nieuw-leven-inblazen~a6acca95/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Donk_(Mol)
- https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/52797
- https://www.hln.be/in-de-buurt/mol/podiumzaal-en-bar-in-ontwijde-kerk-in-gehucht-donk~a65b87e7/
Andere herbestemde kerken
Woon- en Zorgcampus Amandina
Dit vroegere Franciscanessenklooster transformeerde naar een prachtig woon- en zorgcentrum met een moderne technische infrastructuur.
Cultuurhuis Den Dries
De neogotische kapel vormt samen met het nieuwe moderne dienstengebouw een kleinschalig cultuurhuis.
Centre culturel NOH – Maison de la création
Een in onbruik geraakte kerk herbergt nu een cultuurcentrum waar muziek, plastische kunst en podiumkunsten mensen samenbrengen.