© Stad Gent Dienst Toerisme

Den Baudelo

De vroegere Baudelokapel is omgebouwd tot een Gents foodiewalhalla. Den Baudelo organiseert ook allerlei evenementen, zoals boekvoorstellingen en optredens.

Oude naam
Baudelokapel
Locatie
Bibliotheekstraat 2-10
9000 Gent
Routebeschrijving
Functie
Commercieel
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Monument

Openingsuren en info: klik hier

Een roemrijk verleden

De Baudelokapel, gelegen in het centrum van Gent, is de voormalige kapel van de abdij van Baudelo. De kapel kent een lange en roemrijke geschiedenis. In 1197 verliet de benedictijn Boudewijn van Boekel met een aantal volgelingen de Gentse Sint-Pietersabdij om in het afgelegen plaatsje Boudelo, nabij Klein-Sinaai in het Waasland, een nieuwe gemeenschap te stichten.

Vanuit de Cisterziënzerabdij die hier begin dertiende eeuw voortkwam, richten de monniken van Boudelo in 1259 een refugium op nabij de Sint-Jacobskerk in het centrum van Gent. De Baudeloabdij in het Waasland groeide stelselmatig, maar werd gesloten en gedeeltelijk afgebroken tijdens de godsdiensttwisten in de zestiende eeuw. De monniken besloten zich te vestigen in hun Gents refugiehuis, dat in 1602 erkend werd als klooster.

In het verloop van de zeventiende eeuw werden de kerk, het klooster, de pandgang, het abtshuis en het dormitorium verder uitgebouwd. De monniken hadden ook een uitgebreide kunstcollectie, die ook in de achttiende eeuw verder uitbreidde. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) zou hier op achtjarige leeftijd hebben geconcerteerd.

Boekenparadijs

In 1796 werd het klooster opgegeven en heringericht als school met de kapel als ‘Tempel der Rede’. Vanaf 1800 werden de bibliotheken van alle afgeschafte kloosters ondergebracht in de kapel. In de periode 1819-1978, diende de kapel als universiteitsbibliotheek. Enkele jaren later zou ook de stadsbibliotheek zich hier vestigen. Ter ondersteuning van deze functie werden in de negentiende eeuw verscheidene gebouwen zoals een portiek, een leeszaal en een nieuwe vleugel tegen de kapel aangebouwd. De bibliotheek zou in 1978 verplaatsen naar het Zuid, waarna de kapel grotendeels leeg kwam te staan. Tijdens de Gentse Feesten gebruikte de stad de kapel wel nog voor concerten.

Goddelijke gerechten

De stad Gent werd in 2001 eigenaar van de kapel. De stad bracht kortstondig de Kunstcampus en de Academie voor Muziek, Woord en Dans onder in het pand, maar vanwege stabiliteitsproblemen moesten de campus en academie op zoek naar een andere locatie.

In 2013 kocht de investeerder Jean-Pierre Bogaert van TORBO BVBA de kapel. Bogaert had het ambitieuze plan om van de zeventiende-eeuwse kapel een voedselmarkthal te maken met eetkraampjes met gerechten van over de hele wereld. In 2016 volgde een grondige dakrestauratie .Ook de binnenkant werd in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed opgeknapt. In 2017 opende de Holy Food Market in de Baudelokapel haar deuren, maar moest al twee jaar later sluiten wegens financiële problemen.

© Peter Baas
© Peter Baas

Terug naar Baudelo

De voedselmarkthal heeft echter een tweede leven gekregen onder de naam 'Den Baudelo'. Met de nieuwe naam wil de initiatiefnemers Yves De Neve, Guido Janssens en Steven De Munter verwijzen naar het roemrijke Gentse verleden van de kapel. In Den Baudelo ligt de nadruk dan ook op Gentse producten: cuberdons, sneeuwballen, mosterd,... Het aantal eetkraampjes is verminderd en de cocktailbar is vervangen door een podium voor boekvoorstellingen, concerten en feesten.

  • © Stad Gent Dienst Toerisme
    © Stad Gent Dienst Toerisme
  • © Stad Gent Dienst Toerisme
    © Stad Gent Dienst Toerisme

Andere herbestemde kerken