2 cultuurfabriek

Cultuurfabriek

Deze atypische parochiekerk, het vroegere 'Slunsekot', doet vandaag dienst als een cultuurfabriek.

Oude naam
Kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Locatie
Kortrijkstraat 4
8770 Ingelmunster
Routebeschrijving
Functie
Sociaal
Cultuur
Publieke ruimte
Type bestemming
Herbestemming
Beschermingsstatuut
Geen
Parochiekerk
Voormalig

Voddenfabriek, parochiekerk, cultuurtempel

In 2016 kocht de gemeente van Ingelmunster de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan en vormde het om tot een cultuurfabriek. De naam verwijst naar het industrieel verleden van het gebouw als voddenfabriek Coppin, opgericht in 1923. Nadat de fabriek haar activiteiten in 1957 stopzette, deed het pand bijna zestig jaar dienst als kerk. Het zogenaamde ‘slunsekot’ heeft nu echter één polyvalente zaal voor allerlei culturele activiteiten van voornamelijk plaatselijke verenigingen.

© Adriaan Linters
© Adriaan Linters

Gemakkelijke transformatie

De gemeente voerde een aantal kleine aanpassingswerken uit. Zo staat er nu een bar en is er een opbergruimte voorzien. Verder zijn de sanitaire voorzieningen uitgebreid en is de elektriciteitsinstallatie gloednieuw. Er is ook geïnvesteerd in een speciaal bevestigingssysteem voor licht- en klankmateriaal.

Ten voordele van de akoestiek, kan men de ruimte opdelen door middel van de gordijnen tussen de zuilen. Doordat het gebouw niet de typologie heeft van een parochiekerk, heeft men de ruimte met weinig ingrepen makkelijk kunnen omvormen tot cultuurfabriek.

  • © Adriaan Linters
    © Adriaan Linters

De cultuurfabriek huren voor een culturele activiteit?

Andere herbestemde kerken