Cultuurfabriek
Deze atypische parochiekerk, het vroegere 'Slunsekot', doet vandaag dienst als een cultuurfabriek.
Voddenfabriek, parochiekerk, cultuurtempel
In 2016 kocht de gemeente van Ingelmunster de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan en vormde het om tot een cultuurfabriek. De naam verwijst naar het industrieel verleden van het gebouw als voddenfabriek Coppin, opgericht in 1923. Nadat de fabriek haar activiteiten in 1957 stopzette, deed het pand bijna zestig jaar dienst als kerk. Het zogenaamde ‘slunsekot’ heeft nu echter één polyvalente zaal voor allerlei culturele activiteiten van voornamelijk plaatselijke verenigingen.
Gemakkelijke transformatie
De gemeente voerde een aantal kleine aanpassingswerken uit. Zo staat er nu een bar en is er een opbergruimte voorzien. Verder zijn de sanitaire voorzieningen uitgebreid en is de elektriciteitsinstallatie gloednieuw. Er is ook geïnvesteerd in een speciaal bevestigingssysteem voor licht- en klankmateriaal.
Ten voordele van de akoestiek, kan men de ruimte opdelen door middel van de gordijnen tussen de zuilen. Doordat het gebouw niet de typologie heeft van een parochiekerk, heeft men de ruimte met weinig ingrepen makkelijk kunnen omvormen tot cultuurfabriek.
De cultuurfabriek huren voor een culturele activiteit?
Andere herbestemde kerken
Eburon Hotel en Forum Julium
Drastische ingrepen maakten het voormalige Sint-Jacobsgasthuis tot wat het nu is: het Eburon Hotel en het Forum Julium. Een hotel, een wellnesscentrum, een supermarkt, winkels, appartementen én het bezoekerscentrum van de stad Tongeren maken van het complex een levendige site.
Lokaalmarkt Sint-Amands
Kraakverse lokale producten zijn in Roeselare op vrijdag te vinden in de vroegere Sint-Amandskerk. Naast de lokaalmarkt huisvest het gebouw ook een bar en kinderatelier.