© Onze-Lieve-Vrouwekerk

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Een madonna van Michelangelo en andere schatten zijn te bewonderen in het hoogkoor en de zijbeuken van deze iconische parochiekerk, die ook dienstdoet als toeristische onthaalkerk.

Oude naam
Onze-Lieve-Vrouwekerk
Locatie
Mariastraat z.n.
8000 Brugge
Routebeschrijving
Functie
Cultuur
Publieke ruimte
Spiritueel
Type bestemming
Valorisatie
Nevenbestemming (multifunctioneel gebruik)
Beschermingsstatuut
Monument
Parochiekerk
Ja

Beschermd monument

De Onze-Lieve-Vrouweparochie is sinds 1116 autonoom met een eigen kerk. In de eerste helft van de dertiende eeuw startte de bouw van de huidige middenbeuk in Doornikse steen en gotische stijl. Ook de romp van de 115 meter hoge bakstenen toren kreeg in deze periode vorm. De zijbeuken en het paradijsportaal dateren van de veertiende en vijftiende eeuw. De kerk is sinds 1938 beschermd als monument.

Restauratiecampagnes

Vanaf de negentiende eeuw vinden meerdere restauratiecampagnes plaats. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is vandaag nog steeds in restauratie, opgevat in twee grote fasen. De eerste fase met betrekking op het interieur werd in 2011, na een restauratieperiode van meer dan tien jaar, voltooid. In de tweede fase, die van start is gegaan in 2012, wordt het interieur aangepakt. De nog lopende restauratie wil alle waardevolle elementen in hun oorspronkelijke toestand conserveren of herstellen.

Thumb dsc03164 1024

Een Michelangelo en andere topstukken

De parochiekerk fungeert ook als toeristische onthaalkerk. Het hoogkoor en de zijbeuken van de kerk deel uit van 'Bruggemuseum'. 'Bruggemuseum' is de verzamelnaam voor elf musea die de geschiedenis van Brugge vertellen vanuit verschillende thematische invalhoeken.

De functie van toeristische onthaalkerk is niet ongewoon, aangezien de kerk eigenaar is van een rijk arsenaal aan schilderijen en beeldhouwwerken. Eén van de topstukken is de Madonna met kind van Michelangelo (1475-1564) uit 1505. In het hoogkoor bevinden zich de praalgraven van Karel de Stoute (1433-1477) en van zijn dochter Maria van Bourgondië (1457-1482). Een drieluik met passieverhaal van Bernard van Orley (1487-1541), hofschilder van Margaretha van Oostenrijk (1480-1530), hangt boven het hoogaltaar.

Wie een bezoek wil brengen aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk of er terecht wil voor gebed of eredienst, heeft gratis toegang tot de kerk. Wie het museale deel wil bezoeken moet ter plaatse een ticket aanschaffen. Tijdens de wekelijkse misvieringen op zaterdagavond om 17u30 en zondag om 11u en tijdens de bijzondere kerkdiensten als begrafenis- en huwelijksmissen is het museale gedeelte van de kerk niet toegankelijk voor het publiek.

© Onze-Lieve-Vrouwekerk
© Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • © Onze-Lieve-Vrouwekerk
    © Onze-Lieve-Vrouwekerk
  • © Onze-Lieve-Vrouwekerk
    © Onze-Lieve-Vrouwekerk

Andere herbestemde kerken